Távirányítós kisautó az USA-ból
2019. április 01. írta: ToyaHSW

Távirányítós kisautó az USA-ból

andygartcadillac_1.JPG

A mai napon egy érdekesebb kisautót mutatok be nektek, aminek a gyártójáról szinte semmit nem sikerült kiderítenem. Ez persze nem baj, hiszen köztetek akadhat olyan aki sokat tud az Andy Gart cégről, ami a ma bemutatásra kerülő távirányítós kisautót készítette.
Akik követik rendszeresen a blogot az öt különleges távirányítós autó között találkozhattak ezzel a darabbal. Be kell vallanom, hogy bujkált bennem a kisördög és annyira elvarázsolt a formájával az autó, hogy a megkellet vásárolnom :)

Igazából nem sokszor vásároltam az USA-ból, hiszen csak a Lunokhod és a TOMY kosárlabdajáték érkezett onnan, így emlékeim szerint ez a harmadik eset.
Ezúttal ráadásul eredeti amerikai játékkal lett gazdagabb a gyűjtemény, ugyanis a kutatásaim alapján az Andy Gart cég ezt a típust a 50-es évek végén és a 60-as évek elején gyártotta több változatban is.
Az Andy Gart cégről semmit nem sikerült megtudnom, de játékaikból találtam néhány darabot.
Nagyon otthon voltak a távirányítós és más fajta autók területén, de természetesen ezen kívül is készítettek a játékokat.

A ma bemutatásra kerülő darab alapjául elvileg egy Cadillac szolgált mintául. Természetesen ez az autó is több változatban készült, amelyek közül a gyűjteménybe került darab az első sorozatból származik még.
Az aprócska Cadillac autó készült tűzoltó és taxi változatban is, de elképzelhetőnek tartom a rendőrségi változat létezését is. Mindegyik jellemzője volt, hogy egy aprócska égő világította meg a játék belsejében a villogót vagy a taxi jelet a játék működése közben.
Az első változatokon csak az előre és hátra irányhoz tartozó gombok kaptak helyet, majd a későbbiekben egy kormánykerék is, amivel az első futóművet lehetett mozgatni.
Érdekessége az Andy Gart tűzoltóautónak, hogy készletben is árusították. Ekkor az amerikai gyerekek kaptak egy Cadillac parancsnoki autót, egy távirányítós létrás tűzoltóautót egy távirányítós Jeepet és egy tűzoltósisakot egyben.

De most akkor pár szóban a megvásárolt Cadillac tűzoltóautóról. Ahogy azt említettem egy Cadillac alapján készült a kisautó, amire talán jóindulattal és hunyorogva hasonlít is egy kicsit.
A felső rész műanyagból, míg az alváz fémből készült. Az alvázra fogatva található meg a villanymotor és a villogót megvilágító égő, míg a szintén műanyagból távirányítóba két darab 1.5 V-os góliát elemet kell behelyezni.
Ez a változat még nem kapott kormányt, így a kanyarodást más módon kellett megoldani a játéknál a megszokott bowden helyett.
A kínai játékoknál is alkalmazott módszerrel lehet itt találkozni. A játék előre haladva egyenesen tud menni, míg tolatás közben az első futómű egy kicsit elfordul a helyén és így az egyik irányba képes volt kanyarodni a játék.
A kidolgozásnál nem nagyon figyeltek az apró részletekre az Andy Gartnál. Ennek köszönhetően a karosszéria egy anyagból került kiöntésre és díszítésre vagy más egyéb extrára nem fordítottak különösebb figyelmet.
A piros színű műanyag bizonyos része kaptak egy kevés ezüst színű festést, amit nem túl gondosan hordtak fel és ezzel készen is volt a karosszéria.
A belső részre sem fordítottak több figyelmet, így lényegében az autó belseje teljesen jól látható. Az utastér még kartonból sem került kidolgozásra, ami azért elég illúzióromboló hatást kelt így.
Persze az 50-es évek végén ez gyerekszemmel elhanyagolható apróság lehetett, hiszen a lényeg maga a tűzoltóautó volt, amivel rettenetesen jókat lehetett játszani akkoriban.

A hozzám került játék nem volt éppen a legjobb állapotban. A hajtómotorról hiányzott a fogaskerék, a gumik nem voltak rendesen az abroncsokon, így az egész autó olyan furcsán festett.
Persze a formája az életben is magával ragadott. Szépnek semmiképpen sem nevezném az autót, inkább maradjunk a különleges kifejezésnél ebben az esetben.
Szerencsére sikerült életre keltenem az autót, ami mára működőképes állapotban van. Persze nem tökéletes, de egy ilyen korú játéknál ez már nem is nagyon várható el.
Az biztos, hogy nagyon boldog vagyok a gyűjteménybe kerülése miatt, hiszen ilyen távirányítós kisautó nem sok lehet alapvetően az országban.
Igyekszem ebben az állapotban megtartani az utókornak és nektek, hogy a múzeumban is megcsodálhassátok.
Addig pedig maradnak a megszokott fényképek ahogy mindig.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

Gearbest $15.99 for Gocomma C1PLUS Color Screen Smart Bracelet - Black promotion
$15.99 for Gocomma C1PLUS Color Screen Smart Bracelet - Black

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr8014731213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása