Távirányítós Grand Volant Buggy
2019. január 31. írta: ToyaHSW

Távirányítós Grand Volant Buggy

joustra_buggygv_1.JPG

Néhány napja érkezett hozzám ez az erőteljesen megviselt játék, azonban az átalakítások annyira nem lógtak ki a játék képéből hogy lényegében érintetlenül hagytam azokat és csak a hiányzó alkatrészeket pótoltam.
Ezúttal a Joustra által gyártott hatalmas méretű Grand Volant Buggy távirányítós autót mutatom be nektek.

A Grand Volant egy teljesen egyedi irányítási megoldással rendelkezett, ami remekül illeszkedett a távirányítós autókhoz. A francia gyártó számtalan játékot látott el ezzel az érdekes irányítással, így többek között a ma bemutatásra kerülő Buggy is ezt kapta meg.
A Grand Volant irányítás lényegében nem nagyon tért el a hagyományos megoldásoktól. Természetesen ez is kábeles és bowdenes megoldással rendelkezett. Az elemek a játékokban kaptak helyet, míg az irányításra a nagy méretű kormánykerék szolgált.
A kormánykereket elforgatva egy bowden segítségével fordultak a kerekek, így lényegében olyan volt a játék mintha a távirányítón található aprócska kereket tekergették volna a gyerekek, de valamivel jobb élményt nyújtott ez a megoldás és a vezetés illúzióját is megadta.
Természetesen a többi távirányítós játékhoz hasonlóan ez a játék is ment előre és hátra, amit a kormányon található gombok segítségével vezérelhettünk. A kormánykeréken még egy stilizált műszerfal is megtalálható volt, ami még jobban növelte a gyerekeknek nyújtott élményt.

A Joustra több játékot is ellátott a Grand Volant megoldással és a hagyományos távirányítóval is, azonban a Buggy lényegében csak ezzel az irányítási megoldással készült.
A működtetéshez 4 db 1.5 bébi elemre volt szükség, amelyek az autó aljában kialakított zárható rekeszben kaptak helyet.
A játék nem csak az irányítás miatt szolgált rá a Grand elnevezésre. A buggy hossza közel 42 cm, a magassága 16 cm, míg a szélessége eléri a 25 cm-t.
Ekkora méretek mellett már figyelni kellett a részletek kidolgozására, amit a Joustra persze meg is tett. A kerekek rugós felfüggesztést kaptak, szétszedhető lengéscsillapítókkal, keresőlámpákat találhattak a gyerekek a motorházon és a kocsi oldalán látható bukókeret eredetileg a vezetőfülke felett is folytatódott, ahol egy emberke ült.
Természetesen az autó műanyagból készült és ennek persze meg is lett az eredménye bizonyos esetekben. A kiálló dolgok bizony gyakran letörtek a kocsiról és sok esetben ennek köszönhetően a kukában végezte a csúnyán sérült buggy.
Nem úgy ez a darab, ami viszony szinte átalakult a letörő alkatrészeknek köszönhetően.
Mivel a kocsi működőképes maradt, így a letört hátsószárnyat és a bukókeretet teljesen egyedi módon pótolta a tulajdonos. A szárnyak helye megváltozott, míg a vezetőfülke felett található bukókeret helyett zárt fülke került a kocsira egyedi rögzítéssel (műanyag olvasztásos megoldással, ami ronda, de tartós).
A futóműről is érdemes néhány szót szólni. Ahogy említettem saját rugózást kapott az első és a hátsó futómű is, de ezen kívül a kerekek is alkalmasak voltak a szabadtéri használatra is. A gumik valóban gumiból készültek és kellően bütykösek voltak ahhoz, hogy az autó homokban vagy sárban is elboldoguljon.

A játék mikor hozzám került több hiányosságtól is szenvedett. Nem volt meg az elemtartó fedele, hiányoztak a műanyagból készült lámpák és az egyik felfüggesztés rögzítésénél is voltak hiányosságok.
A fülke zártsága is meglepett egy kicsit, de nem vettem zsákbamacskát, szóval tudtam mire számíthatok.
Az autó ezektől a hibáktól eltekintve működőképes volt, így csak elemet kellett betennem és máris kipróbálhattam. Igaz eredetileg csak fejjel lefele, mivel az elemek csak így maradtak bent,
Sokat gondolkodtam a teljes visszaalakításon. Végül arra az elhatározásra jutottam, hogy teljesen felesleges lenne a bukókeretet újra kinyomtatni, hiszen a gyári minőséget nem tudnám hozni és elvesztené egyediségét is a kocsi.
Elkészítettem 3D nyomtatással az elemtartó fedelét, az első felfüggesztés hiányzó alkatrészét és a lámpákat, amelyeket fel is szereltem a játékra.

Remélem a játék eredeti tulajdonosa is olvassa ezeket a sorokat vagy látja a képeket és megossza velünk, hogy kivel alakították át így ezt a játékot és pontosan minek is volt köszönhető a hiányzó alkatrészek ilyen pótlása,
Természetesen a múzeumban majd láthatjátok és ki is próbálhatjátok Ti is ezt a játékot, de addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr4814599986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása