Színes fa építőjátékok
2018. november 05. írta: ToyaHSW

Színes fa építőjátékok

epitokockahun_4.JPG

A színes fa építőjátékokról már esett szó az oldalon, hiszen a szocialista országok szinte mindegyikében készültek ebből az anyagból építőjátékok. Ez persze annak volt köszönhető, hogy a fa nagyon könnyen elérhető és viszonylag könnyen munkálható volt, így lényegében bármelyik faipari cég képes volt fából készült építőjátékok gyártására.
Az igazi aranykorát a játék a II.világháború után élte egészen a 60-as évek végéig. Ekkor megjelent a műanyag a játékgyártásban és a kor igényeinek megfelelően leváltotta azt.

Persze manapság már visszatérnek a fa építőjátékok, ami a természetességnek köszönhető. Azonban a ma kapható fa játékok bonyolultságban sok esetben messze túltesznek a régi idők játékain.
Ebben a bejegyzésben két régi hazai fajátékok szeretnék bemutatni nektek, amelyek az Óhegyi családnak köszönhetően kerültek be a gyűjteménybe.

A két fa építőjáték eredeti dobozában került hozzám. Első ránézésre közel hiánytalanok, bár az egyikből mintha hiányozna pár darab elem.
Az egyik készlet a Színes falépítő, míg a másik a Színes Faépítő 3. Ez utóbbin látható egy MJ logó is Miskolc felirattal. Miskolcon a Faárugyár foglalkozott fajátékok gyártásával a két háború között, valószínűleg ugyanazokon a gépeken készülhetett ez a készlet is. Sajnos a gyártás idejét egyik esetben sem sikerült igazán meghatároznom.
Az elemek meglehetősen egyszerű formájúak. Különböző vastagságú téglatestek, hengerek, ívek és félhengerekből kellett építkezni.

Persze ez a gyerekeket nem akadályozta meg, hogy álmaik épületét, várát vagy erődjét megalkossák. Az építőkocka sajátossága volt, hogy egy kis fantáziával kiegészítve lényegében bármit meg lehetett alkotni az elemekből.
Pontosan emlékszem gyerekkoromban mi is így tettünk testvéreimmel, majd a kész épületet játékkatonákkal keltettük életre.
El tudom képzelni, hogy ezekkel a készletekkel hasonlóan játszott a gazdája.
Szerencsére vigyázott is a játékra, aminek köszönhetően igazán szép állapotban maradtak meg a kockák és a dobozok is.
Természetesen a múzeumban Ti is láthatjátok majd ezt a két nagyon régi készletet, de addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr8614352967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása