Polski Fiat 126p műanyag persely
2018. szeptember 03. írta: ToyaHSW

Polski Fiat 126p műanyag persely

polskipersely2.JPG

A perselyekkel szerintem több bejegyzés is foglalkozhatna az oldalon, hiszen ennek nagy hagyománya van a magyar játékgyártás történetében.  Számtalan nagyszerű pénzgyűjtőt készített a Lemezárugyár - elég ha csak a kutyás perselyre gondoltok - amelyek még az évek múlásával is megállják a helyüket.
Természetesen nem csak a Lemezárugyár perselyei jelentettek akkoriban sokat, hanem a kisipar által gyártott pénzgyűjtők is.

A Lemezárugyáras perselyek több változatával is találkoztam gyerekkoromban, de műanyagból készült perselyem is volt az évek alatt. Ezért is kedves számomra a ma bemutatásra kerülő darab, hiszen emlékszem mennyire örültem amikor egy ilyen darabot kaptam ajándékba.
Ez pedig nem más mint a Polski Fiatra hasonlító műanyagból készült persely.
Nagyon régóta szerettem volna egy ilyet a gyűjteménybe, mivel ez az én korosztályom gyerekkorát idézi vissza. Természetesen nem kell semmi extrára gondolni. Egy egyszerű fújt műanyagból készült perselyről van szó, ami feltűnően hasonlít a legendás Polski Fiat 126p-re.
Örömmel dobáltam bele a pénzt és rettenetes boldog voltam amikor már nem a műanyag tompa puffanását hallottam egy-egy érme bedobását követően, hanem fémes csörgést.
Amikor kellően nehéznek találtam már a perselyt, akkor jött a következő feladat a pénz kiszedése.

Sajnos ezeket a műanyag perselyeket nem látták el akkoriban nyitható ajtóval, így két lehetőség maradt a pénzhez jutásra. Vagy a bedobónyíláson át próbáltuk kipiszkálni a nagyobb érméket és rettenetesen boldogok voltunk amikor egy "bélás" esett ki vagy fel is lehetett vágni műanyag tároló alját és rögtön hozzájuthattunk az összes megtakarításunkhoz.
Ez persze azzal járt, hogy a persely használhatatlanná vált.
Természetesen ezek a perselyek több színben is készültek, de ebből a típusból az én emlékeimben csak a narancssárga és a kék maradt meg valamiért. Valószínűleg ezen kívül is készült más színekben. Ha valakinek volt közületek Polski perselye az nyugodtan írja meg kommentben a színét!

A hozzám került darab természetesen fel lett vágva az alján, amiből az következik hogy az eredeti gazdája az ügyeskedés helyett az eredeti gazdája az azonnali pénzhez jutásra törekedett.
Szerencsére a felvágott darab is ott volt még, így viszonylag könnyen vissza tudtam ragasztani az eredeti helyére.
Ma már újra betölti eredeti funkcióját és apró pénz csörög benne :)

A múzeumban valószínűleg elérhető helyen lesz majd több persely társaságában, hogy Ti is tudjatok dobni bele egy kis aprót :)
Ameddig azonban erre nem nyílik lehetőség maradnak a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr2714220325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

káBell 2018.09.04. 13:19:37

Nekem sárga volt.
Természetesen én is felvágtam az alját, de nem ilyen barbár módon, csak a "forrasztás" mentén egyenesen.
süti beállítások módosítása