NORELKO műanyag kivágó és kifestő
2017. szeptember 21. írta: ToyaHSW

NORELKO műanyag kivágó és kifestő

norelko1.JPG

Ahogy az ígértem a héten folyamatosan mutatom be nektek a felajánlás révén a gyűjteménybe került játékokat. Ezúttal egy Ferencz Renátától kapott játékkal folytatom a sort.
Igazából nem is tudom mennyire játék és mennyire kreatív hobby amit most bemutatok nektek, de mivel az utóbbi fogalom akkoriban ismeretlen volt, így maradjunk a játéknál.
A TRI-TON HSZ. által gyártott és forgalmazott NORELKO használatával a hungarocell lapokból lehetett különleges formákat kivágni, majd azokat a mellékelt festékkel ki is színezhettük.

Gyerekkoromból emlékszem, hogy az egyik tanárnőnek volt hasonló és azzal a karácsonyi lázban égve vágott ki nekünk fára rakható fenyőfákat és egyéb díszeket, amiket aztán mi bőszen kifestettünk.
De hogyan is működött a NORELKO?
A NORELKO használatához szükség volt egy 4.5 V-os elemre, valamint a lombfűrészhez nagyon hasonlító eszközre. A NORELKO-ban azonban a fűrészlap helyett egy úgynevezett hődrót volt, ami felmelegedett az elemből érkező feszültség hatására.
Lényegében zárlatot kellett csinálni, aminek köszönhetően a hődrót felhevült és így könnyedén olvasztotta meg a hungarocell lapokat. Ennek köszönhetően nagyon szépen és hulló forgácsoktól mentesen lehetett formákat kivágni a lapokból.

Természetesen a hődrót soha nem volt örökéletű, így nagyon gyorsan el tudott olvadni és a játékhoz mellékelt 5 darab bizony nem sokáig tartott.
Szerintem a drótok elfogyását követően esetleg otthon barkács megoldásokkal még üzemelt egy darabig a kreatív játék, azonban egy idő után biztosan a polcon végezte,

A szépen megmaradt játékban megmaradt a NORELKO berendezés, néhány hungarocell minta, valamint a festékes tubusok is (persze ezekbe már régen beszáradt a festék).
Sajnos hődrót és az ecset eltűnt az évek alatt, de ez így természetes egy ennyi idős játéknál.
Szerencsére a doboz nagyon szép állapotban maradt meg, így büszkén mutatom majd be nektek személyesen is ezt a különlegességet a múzeum megnyitását követően - ha jól alakulnak a dolgok addigra talán még hődrótot is gyártok hozzá.
Addig pedig a megszokott fotókon csodálhatjátok meg ezt a 70-es évekből származó különlegességet.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr6212882846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása