GAMA Tyrrell Ford 007
2015. május 25. írta: ToyaHSW

GAMA Tyrrell Ford 007

gamaford1.JPG

A blogon már említettem az Aranyi Zoltántól kapott töménytelen mennyiségű játékot, filmes plakátot és jelvényt, amelyeknek felújítása és tisztítása jelenleg is tart.
Ezúttal egy már elkészült és még nem látott játékot szeretnék bemutatni nektek, ami nem más mint az egykori NSZK-ban készült GAMA Tyrrell Ford 007-es.

A cég története egészen 1882-ben került alapításra és neve az alapító Georg Agát Mangold nevének kezdőbetűiből áll össze. Az első játékok kizárólag bádogból készültek, majd a 40-es évektől már préseléssel gyártják a fém kisautókat.
A 60-as évektől kezdve a műanyag betör a céghez is, ami olcsóbb előállítást, ám jóval kevésbé tartós játékokat eredményez. A 60-as, 70-es években a cég már gyárt távirányítós autókat is. A nagy riválisnak számító Schücoval együtt kihozzák a saját Formula 1-es autójukat.
Ez a Tyrrell Ford 007-es, amit most szeretnék nektek bemutatni.

A gép 1:12-es méretarányban készült és rendkívül jó minőségben. A futómű rendkívül aprólékosan kidolgozott és jól működő felfüggesztést tartalmaz.
Bár a felső rész műanyagból készült ezen az elmúlt évek nem hagytak nyomot. A készítés során nagyon ügyelt a GAMA cég a minőségre és a részletességre. Az alkatrészek nem törnek le, a fontosabb elemek fémből készültek, így még 40 év elteltével is tökéletesen működőképes a játék.
Lényegében egy apróbb tisztításon esett át a játék és a fontosabb részek (motor, bowden, futómű) kaptak egy kis kenést, amelyet követően már csak elemet kellett raknom bele a kipróbáláshoz.
Szeretném felhívni a figyelmeteket a matricázásra, ami szintén tökéletes állapotban vészelte át az elmúlt éveket.

Természetesen nem kell mondanom, hogy ez a játék mennyire nehezen volt beszerezhető az egykori szocialista országokban. Nem ártott egy külföldi rokon vagy sokat utazó szülő hozzá, hogy egy ilyen Formula 1-es autóval repeszthessünk a lakásban.

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr707491144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása