Merit Derby
2024. április 25. írta: ToyaHSW

Merit Derby

derby_1.JPG

Ezúttal egy valóban nagyon régi, de ennek ellenére igazán érdekes játékot hoztam nektek bemutatásra. Ezúttal a Merit által gyártott Derbyvel ismerkedhettek meg.
A versenyjátékok szerintem a játékok megjelenésével egyidősek. Általában mindig szempont volt, hogy ki a gyorsabb, ki ér előbb el valamilyen célt és ez a szempont a játékokban is visszaköszönt mindig.

Különösen érdekes volt a verseny, ha ehhez valami klasszikus sport társult mint mondjuk a lóverseny. Ebben a témában és a sportban elég sok játékgyártó látott fantáziát, így a 40-es évektől kezdve szinte folyamatosan készültek a különböző lóversenyes játékok ahol egy-egy lóra lehetett bátran fogadni vagy szurkolni.

A Merit is meglátta a fantáziát az ilyen játékok területén és a Derbyvel lépett be a piacra, ami az évek alatt számtalan változáson esett át.
De elsőként néhány szót azért ejtenék a Meritről, amit itthon nagyon kevesen ismerünk.

A J & L Randall Ltd egy angol játékgyártó volt, ami 1965-ig Potters Barban , majd Middlesexben, ezt követően pedig  Hertfordshireben működött.
A J & L Randall Ltd. két név alatt dobta piacra a játékait. Az egyik a Merit név volt amely alatt az általánosan ismert játékokat forgalmazták, a másik pedig a SEL név volt ami alatt a műszaki vonalú játékok kerültek forgalomba.
Természetesen a műszaki és tudományos vonalat képviselő SEL volt a népszerűbb a gyerekek körében, hiszen villanymotort, dinamót, gőzgépet, mikroszkópot és más játékokat is kaptak a gyártótól.
Persze a Merit játékok is elég népszerűnek számítottak a maguk idejében köszönhetően annak, hogy a Merit igyekezett lefedni a piac minden szegmensét.
A játékgyártó J & L Randall Ltd. az 50-es, 60-as években volt a népszerűsége csúcsán és sok más európai gyártóhoz hasonlóan ők is az olcsó játékok áldozatai lettek.
A céget a Letraset vásárolta meg 1978-ban 12.5 millió fontért.
Sajnos ezzel véget is ért a történet és a játékok gyártása befejeződött, de a gyűjtők manapság is értékes darabként tartják számon a SEL és a Merit játékokat.

A ma bemutatásra kerülő Derby nevű lóversenyjátékot a Merit az 50-es években dobta piacra, de még a 70-es években is készült a hasonló elven működő játék elektromos változata a cégnél.
A játék felépítése és működése rendkívül egyszerű volt.
Egy rendkívül szép grafikával megrajzolt papírdobozban kapták meg a gyerekek a játékot, ami visszaadta a lóversenyek hangulatát és bár a dobozra nem gyerekek voltak felrajzolva azért még egy gyerekjátékról volt szó,.
A játék alapját egy fa tábla adta, amire csavarozással és pattintással kerültek rögzítésre az egyes elemek.
Ami elsőre szembetűnő, hogy a startvonalnál egy hatalmas lendkerék volt elhelyezve, ami előtt sínek voltak megtalálhatóak. Ezek között a sínek között kaptak helyet a lovak, amelyből öt darab került fel a játéktérre. A lovak műanyagból készültek és a színük eltérő volt.
A pálya végén pedig egy lezáró műanyag elem vetett véget a száguldásnak, ami egy-egy zászlóval ellátott ütköző volt és a futam végén a győztes ló zászlója emelkedett a magasba.

A játék működéséhez elengedhetetlen volt a lovak mögött elhelyezett golyó, ami minden egyes pályán megtalálható volt. Ezek a golyók fémből voltak és bár a méretük nem volt túlságosan nagy, de a súlyuk fontos szempont volt a játék működése során.
A működéshez eredetileg tartozott még egy behúzó zsinór is, amit a lendkerék tengelyére kellett feltekerni.
Gondolom kitaláljátok, hogy a lendkerekes tengelyen különböző helyen bütykök voltak elhelyezve, amelyek meglökték a lovak mögött elhelyezett golyókat. A golyók elindultak a pályán előre és a lovacskákat előbbre pöckölték.
A verseny addig tartott amíg valamelyik ló el nem érte a célvonalat és a pályájánál található zászló fel nem emelkedett.

Összességében egy igazán érdekes játék volt a Derby, bár azért egy kicsit nehézkes volt vele játszani és többször is meg kellett forgatni nagy erővel a lendkerekes tengelyt, hogy valamelyik ló elérjen a célig.
Erre az évek múlásával egy villanymotor jelentett megoldást, amit lendkerék tengelyéhez kapcsolt a Merit egy szíjhajtás segítségével. Így a gyerekeknek már elég volt elemet tenni a Derbybe és bekapcsolni a villanymotort és máris indulhatott a lóverseny.

A hozzám került változat még a teljesen manuális erővel hajtott verzió. A lovak épségben megmaradtak és egyetlen zászló tört le az eltelt 70 évben.
Sajnos a golyók közül kettő már eltűnt, de ezeket majd igyekszem pótolni - persze ha nem sikerül az sem lesz olyan nagy baj.
Valószínűleg idővel készítek majd egy behúzó zsinórt is a játékhoz, hogy valóban ki is lehessen rendesen próbálni a játékot.

Amíg a kipróbálásra nincs lehetőség, addig jönnek természetesen az elmaradhatatlan fotók erről az igazán ritka játékról.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a tamas.laposa70@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr2018390111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása