NDK lendkerekes Formula autó
2022. december 22. írta: ToyaHSW

NDK lendkerekes Formula autó

msbf1_3.JPG

Az NDK játékgyártás tényleg csodálatos játékokat hozott el nekünk a 60-as, 70-es és 80-as években. Ez nagyban köszönhető volt az egymással versengő NDK cégeknek, valamint a játéktervezéssel foglalkozó ipartervezőknek és mérnököknek, akik remek és különleges játékokkal lepték meg évről-évre a gyerekeket.
A ma bemutatásra kerülő játékot a VEB Mechanische Spielwaren Brandenburg vagyis az MSB készítette.
Elsőnek azonban szokás szerint a gyártóról ejtenék néhány szót.

Brandenburg a játékgyártás egyik fellegvárának számított már a 1880-as években is. Olyan cégek gyártották itt az ónból készült játékokat mint a Patentwerk Ernst Paul Lehmann, a Lineol-Werk Wiederholz und Co., a Gundkawerke, az Orowerke, a Ger-Tonwerke vagy a Brennaborwerke.
A második világháborút követően a cégek közül a Patentwerket és a Lineol-Werket kisajátították és létrehozták a VEB Spielwarenwerk Patentet és a VEB Spielwarenwerk Lineol-Plastikot. A hatékonyság növelése érdekében 1949-ben a két céget VEB Spielwarenwerk Patent-Lineol Brandenburg név alatt egyesítették.
1956-ban a Lineol-Werket kiemelték a vállalatból és a VEB Lineolplastik Dresdenhez csatolták és az eredeti két cég helyén létrehozták a VEB Mechanische Spielwaren Brandenburgot (MSB).
Kezdetben főleg mechanikus játékokat készítettek lemezből, azonban a későbbiekben a fejlesztés során különböző elektromos távirányítós játékokkal is bővült a repertoár.
Érdekessége az MSB-nek, hogy nem csak a gyárban folyt a termelés, hanem a brandenburgi börtön lakói is kivették a részüket a gyártásból.
A gyár működésében 1990-ben állt be egy változás, amikor privatizálták és ezt követően sok más egykori NDK játékgyárhoz hasonlóan az Brandenburger Spielwaren GmbH rövid időn belül bezárták.

A mai napon az MSB-nél készült Formula 1-es lendkerekes autót mutatom majd be nektek, amit több változatban is gyártottak. Ezúttal egy első szériás modellt ismerhettek majd meg, de persze ejtek szót a később megjelent második változatról is.
Az MSB Formula 1-es autója egy igazán érdekes darab, ugyanis a Joustra is gyártott hasonló autót és attól az NDK változat csak minimálisan tér el. Gyanítható, hogy ebben az esetben is a szocialista játékiparra annyira jellemző másolással van dolgunk.

s-l1600.jpgÍme a Joustra Formula 1-es autója

Az MSB játékai nagyrészt lemezből és műanyagból készültek és nem volt ez másképp a MSB Rennwagen Formel 1 esetében sem.
A jármű kb.30 cm-es hosszúságával nem tartozott az apró játékok közé, így méretének köszönhetően volt lehetőség a részletes kidolgozásra és még extra funkció elrejtésére is lehetőség nyílt.
A jármű a 60-as évek legvégének Formula 1-es autóra hasonlít külsőre. Ekkor még nem voltak jellemzőek az autókra a szárnyak, így az MSB-nek is kevesebb letörő alkatrésszel kellett számolni, valamint volt lehetőség a játék fejlesztésére is.
A karosszéria felső része fémből készült, azonban az alváz és az apró részletek műanyagból kerültek kialakításra.

A lemezből készült karosszéria formája rendkívül egyszerű. A viszonylag nagy felület remek lehetőséget biztosított a dekorálásra, ennek eredményeként a Formula 1-es autó rendkívül sok változatban került a boltok polcaira.
Hozzám a zöld festéses 15-ös számú autó került, de számtalan színben és rajtszámmal megvásárolható volt a játék.
A fülkében található pilóta teste a lemezben lett kialakítva és lényegében csak festéssel van jelezve figura, aminek csak a feje készült el műanyagból.
A fülke egy szépen ívelt átlátszó szélvédőt is kapott, míg a pilótafülke mögött volt megtalálható a bukócső és a 12 hengeres motor. A motornál el kell időzni egy kicsit, ugyanis a motor közepén piros átlátszó plexi volt megtalálható - ennek pedig még lesz jelentősége.
Az alváz teljes egészében műanyagból készült és a lemezjátékokra jellemző fülek segítségével lett a karosszéria és az alváz egymáshoz rögzítve.
Az alvázba került rögzítésre a futómű. Az első kerekek szabadon futnak, a hátsó tengelyre pedig a lendkerekes szerkezet került. A lendkerekes szerkezet egy igazán érdekes darab, ugyanis a nagy lendkerék felülete barázdált, a lendkerékház tetején pedig egy ráhajtható rész lemez kapott helyet. Ebbe a ráhajtható lemezbe lehetett tűzkövet helyezni, amit ezt követően ráhajtottak a lendkerékre és ennek a megoldásnak köszönhetően a játék gurulás közben fényt adott ki ami a motortér közepén található piros plexi alatt volt látható.
A kerekek műanyagból készültek, így igazából nem volt minden felületen jól használható a játék.
Valószínűleg ez a gyerekeket a legkevésbé sem zavarta, ugyanis nagyszerűen lehetett szórakozni az MSB Formula 1-es autójával.

Az évek múlásával egy újabb változata is elkészült a játéknak, amely már első és hátsó szárnyat is kapott a modernizálás jegyében.
A modernebb változat is igazán jól mutat, de azért az első széria az igazi ebből a játékból is.

A múzeumban reményeim szerint ezzel a játékkal is találkozhattok majd, de amíg nincs lehetőségem megmutatni nektek személyesen ezt a kincset, addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr8318008598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása