Felhúzós lendkerekes robot
2023. február 16. írta: ToyaHSW

Felhúzós lendkerekes robot

polandrobot_1.JPG

Egy komolyabb felajánlást kaptam Gyenes Zsuzsannától, amelyben számtalan játék érkezett hozzám jobb és rosszabb állapotban. Ígéretet tettem, hogy ezeket a játékokat igyekszem megmenteni, a rosszabb játékokat megjavítani és szépen bemutatni nektek az oldalon.

Ezúttal egy viszonylag ismeretlen, Lengyelországban gyártott lendkerekes robotot szeretnék bemutatni nektek.
A lendkerekes robotról sajnos nem sok információt találtam, aminek oka lehet az is, hogy lényegében egy kódon kívül semmi felirat nem található a játékon.
A PAT. W-66476.os felirat után elindulva pedig elég gyorsan sikerült kiderítenem, hogy a játékot a szocialista blokkban, pontosan Lengyelországban készítették. Sajnos azonban ettől többet nem sikerült kinyomoznom.
A lengyel játék persze nem saját ötlet alapján készült, amiben semmi meglepetés nincs a szocialista játékipar ismeretében.
A robot eredeti változatát a Japánban gyártotta a KY YOKOTA és Radar Robot néven forgalmazta a 70-es évek elején.
Igazi jellegzetessége a rendkívül hosszú két kar, ami alapján azonnal felismerhető a hasonlóság.

A lengyel változat azonban elég sok részletben eltér az eredeti fémből készült japán változattól.
Első és legfontosabb különbség az anyaghasználat és a forma. Az eredeti japán játék lemezből és műanyagból készült, azonban a 80-as években már ritkán használtak lemezeket a játékok elkészítéséhez, hiszen sokkal olcsóbban lehetett játékokat gyártani műanyagból.
Ennek köszönhetően a lengyel robot is műanyagból került legyártásra és hogy mégse legyen olyan egyértelmű a hasonlóság, így a játék formáját is átdolgozták. A kerekített vonalakat leváltotta a 80-as évekre annyira jellemző szögletes forma, aminek az előállítása sokkal egyszerűbb és nem utolsó sorban olcsóbb is volt.
A robot amúgy egészen jól néz ki szögletesen is. A felső részen egy hatalmas antenna kapott helyet, míg magán a roboton a lábak kerültek külön jelölésre.
A fejrészt egy matricával igyekeztek feldobni, amin egy mosolygó arcot láthattak a gyerekek.
A robot testének két oldalán két hatalmas kar kapott helyet. Elég mókásan néz ki ez a két nagy kar, mivel leérnek a talajig, de ennek később lesz jelentősége.
A robot alsó részén pedig két forgatható kerék volt megtalálható, amit a lendkerekes szerkezet hajtott meg.

Persze jogos lehet részetekről a kérdés, hogy miképpen is kellett működésbe hozni a játékban található lendkerekes szerkezetet, hiszen ezt a játékot az autókhoz hasonló módon nem lehetett 'felpörgetni'.
A lendkerekes szerkezet működtetéséhez volt hatalmas segítség a két óriási kar.
A játékot le kellett rakni az asztalra vagy a földre (lehetőleg kemény felületre), majd a kart hátra felé elforgatni. A kar elforgatására egy rugós szerkezet feszült meg a játékon belül, ami a kar elengedésére szépen fellazul és meghajtotta a lendkerekes szerkezetet, aminek köszönhetően a robot a karjaival kalimpálva elindult előre és egészen addig haladt amíg a lendülete tartott.
Ezt követően a gyerekek ismét megfeszíthették a szerkezetet és folytatódhatott a játék.

Nem tudom mennyi ilyen robot került hazánkba egykoron, de gyaníthatóan a lengyel piacokon garmadával lehetett megvásárolni őket.
Mivel nem igazán a tartósságuk miatt vásárolták a szülők ezeket a játékokat, így a belül található szerkezet hibája vagy a műanyag elrepedését követően gyakran a kukában végezték ezek a játékok.
Szerencsére hozzám most került egy egész szép állapotban megmaradt darab, amit alapos tisztítás és némi kenést követően ismét lehet játékra is használni.
Sajnos ezt most nem tudom megmutatni nektek, de valószínűleg a TikTok csatornán láthattok majd videót a régi lengyel robotról.
Remélem előbb-utóbb személyesen is megtudom majd mutatni nektek ezt a játékot, de amíg erre nincs lehetőség addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr1018049712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása