PIKO Elektra varrógép
2018. január 25. írta: ToyaHSW

PIKO Elektra varrógép

elektra1.JPG

Gondolom feltűnt az oldal látogatóinak, hogy eddig viszonylag nagy ívben kerültem el a lányos játékokat. Ennek az az igazi oka, hogy magam soha nem használtam ilyen játékokat és mivel fiús családban nőttem fel, így testvéreim is fiús játékokkal játszottak.
Persze ezt a végtelenségig nem lehet csinálni, így a mai napon egy lányoknak készült játékot szeretnék bemutatni nektek. Ez pedig a PIKO Elektra típusú varrógépe lesz.

Természetesen ez a játék is az egykori NDK-ban, ott is a legnagyobb játékgyárban készült több más típussal együtt. Nem véletlenül írom, hogy több más típussal együtt, hiszen a PIKO egy egész varrógépcsaládot dobott piacra a lányos családok számára.
Az egyes gyártmányok mind fantázianevet is kaptak. A legegyszerűbb az Elektra típus volt, de készült Gabriela, Michaela, Juanita, Sybill névvel ellátott varrógép is.
Ezeknek a varrógépeknek közös jellemzőjük volt, hogy az áramellátáshoz  elemre volt szükség. valamint számtalan extra tartozék járt hozzájuk.
A ma bemutatásra kerülő Elektra típushoz például eredetileg jártak szerszámok, pedál, sőt még szabásminta is.
Ebből már kikövetkeztethetitek, hogy bizony ezekkel a lányoknak készült varrógépekkel valóban lehetett varrni is - persze itt ne gondoljatok valami nagyon bonyolultan mozgó tűre és más hasonló dolgokra.
Arra azonban tökéletesen megfeleltek, hogy a lányok megismerkedjenek a varrógépekkel és elsajátítsák annak alapszintű használatát is.
Az Elektra zöld, kék és piros színben készült.

Az Elektrában egy darab 4.5 V-os lapos és egy darab 1.5 V-os góliát elem kellett a működtetéshez. A varrógép oldalán egy csatlakozó található, ahova a pedált lehetett csatlakoztatni - érdekesség, hogy a varrógép enélkül is használható volt, de egy kicsit nehezebben.
Természetesen a nagy varrógépekhez hasonlóan világítás is helyet kapott a szerkezetben, ami a varróasztalt látta el kellő fénnyel.
A cérnát természetesen itt is spulnival együtt kellett elhelyezni, azonban erre a gép hátsó részén szolgált egy erre kialakított mélyedés Az itt elhelyezett cérnát kellett letekerni és átvezetni a gép hátulján található két műanyag cérna vezetőn, majd befűzni a gép oldalán található mozgó karba és befűzni a tűbe.

A varrógép őszintén szólva már nem tudom hogyan került a gyűjteménybe, de azóta már még egy darab érkezett mellé (igaz az kissé hiányosan).
Az eredeti doboz és a magyar használati útmutató is megvan hozzá, bár elég viseletes állapotban.
Ennek ellenére örülök, hogy lányos játékot is tudok nektek mutatni, mert így legalább Ti is láthatjátok hogy a múzeum nem csak a fiúknak szerez majd kellemes perceket.
Természetesen ezt a varrógépet is tesztelhetitek majd, de addig következnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr2513603571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása