Donald rágó
2024. október 04. írta: ToyaHSW

Donald rágó

img_3127.JPG

Kaptam ajándékba néhány modern Donald rágógumit, így gondoltam egy bejegyzést szánok ennek az egykori legendának is, ha már a Turbo rágóról hosszan írtam egy bejegyzésben.
A Donald rágó a 70-es, 80-as évek legendás terméke volt itthon, ami egy kicsit a nyugatot hozta el nekünk.
A Donald rágó persze akkoriban nem a megszokott beszerzési útvonalakon került az országba, ez a feladat a külföldre járó kamionosokra hárult leginkább, akik a behozatalt követően különböző trafikokban adták el a rágógumikat.

Akkoriban eseményszámba ment, ha a trafikba vásárolhattunk egy-egy Donald rágót magunknak. Ne feledjétek ebben a korban inkább a golyó rágók számítottak általánosnak, amelyek csomagolása sokkal egyszerűbb volt mint a Donaldé és jóval kevesebb élményt is rejtett.

A Donald rágókat a kanadai alapítású, de Hollandiában gyártó Maple Leaf készítette és szállította a boltok polcaira. Az elv az volt, hogy formára és tartalomra is kicsit különlegesebbet nyújtsanak, első sorban a gyerekek számára.
A rágó alapból nagyobb méretű volt mint amihez itthon a gyerekek hozzá voltak szokva és a csomagolása is eltért a megszokottól.
A rágógumikat egyesével papírba csomagolták, amelyeket érdemes volt óvatosan kibontani ugyanis belül egy aprócska három vagy négy kockás képregény volt megtalálható egy papírlapon összehajtva valamelyik Disney mesehőssel.
Legtöbbször Donald kacsával találkozhattunk a képregényekben, gyaníthatóan ez is volt a névválasztás alapja.

A rágó maga átlagosnak volt nevezhető, bár az akkori korban itthon kapható rágóktól lényegesen eltért és más élményt adott.
Az ízét egy nagyon kicsit tovább őrizte meg a rágó, de akkoriban ugye még úgy is rágtuk ha már nem volt íze, hiszen az olyan vagány volt :)

Bár a Maple Leafnek soha nem sikerült újraindítania a gyártást, de most újra megvásárolható a legendás rágógumi. Első ránézésre egy kicsit vékonyabb lett, de ez legyen a legnagyobb probléma vele.
Az íz szinte tökéletesen visszaadja az eredeti rágógumi emlékét és a belül található képregény is hasonló trehánysággal van megvágva. Szín tiszta nosztalgia :)
Szerencsére az ár sem lett elviselhetetlenül magas, hiszen 30-40 Ft-ot valószínűleg mindenki rászán egy kis nosztalgiázásra.

A rágót számtalan helyen megtudjátok vásárolni, de ha nincs kedvetek sétálni utána, akkor mindenképpen ajánlom a netes vásárlást a figyelmetekbe.

Egy felidézett emléknek tökéletes, de akár a gyerekeknek és unokáknak is megtudjátok mutatni, hogy mit rágott apu vagy a nagypapa gyerekkorában, amikor még nem voltak a ma ismert rágógumik.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a tamas.laposa70@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr3918695960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása