BRG MK-27, amivel minden fiatal vagány lehetett
2024. szeptember 28. írta: ToyaHSW

BRG MK-27, amivel minden fiatal vagány lehetett

brg-mk-27-haszut-1-1.jpg

Mint tudjátok igyekszem a játékok mellett a kultikus tárgyakra is figyelmet fordítani a gyűjtemény kialakítása során. Ennek köszönhetően ismerhettetek már meg az oldalon számtalan klasszikus tárgyat a 70-es, 80-as évekből.
A mai napon egy újabb tárgyat hoztam nektek, mégpedig 1977-ből, ugyanis ekkor került a boltok polcaira a mára legendássá vált MK-27-es magnetofon.

Aki a 70-es, 80-as években volt fiatal egészen biztosan találkozott akkoriban a zöld és fekete színben megvásárolható, meglehetősen futurisztikus külsejű, narancssárga gombokkal rendelkező kazettás magnóval.
Nekik szerintem azonnal mosolyra húzódik az arcuk, ahogy eszükbe jut ez a hazai gyártású, nem túl jó minőségben gyártott magnó.
Aki pedig nem ismerte eddig a készüléket, annak remek lehetőséget nyújt majd ez a bejegyzés az ismerkedésre.

A BRG MK-27-es egy mono kazettás magnetofon volt, ami nagyon eltért a kor megszokott elektronikai eszközeitől. Az MK-27-es leginkább a 70-es években annyira felkapott Space Age korszakának designját hozta el a vásárlóknak. A kazettás magnó műanyag házának formája és kialakítása egészen különleges volt, amit még a magnó tetején található fogantyúval és a narancssárga gumi gombokkal még inkább felerősítettek.
A használati utasítás előlapján látható űrhajós rajza és az IC Astronautic felirat még erre rá is erősített egy kicsit.

Méreteit tekintve a magnó 30x14x11 cm-es volt kb, azonban ebből a 30 cm-es méretet módosítani lehetett a fogantyú leszerelésével.
A műanyag házat a hangszóró burkolata uralta, ami alatt a kazettás egység kapott helyet. A dekorációra nem nagyon feszültek rá. A magnón a BRG, az MK27 és az IC automatic felirat volt olvasható.
Az IC automatic felirat arra utalt, hogy a magnó egy integrált áramkörös végerősítővel volt felvértezve.
Bár a használati leírásban a magnó strapabírására és különösen jó mechanikájára hívták fel a figyelmet, de ebből természetesen egy szó sem volt igaz. A magnó az átlagosnál is rosszabb mechanikával készült, aminek sok 'megevett' magnókazetta látta a kárát.

A készülék egyik oldalán a hangerős szabályozó potméter volt megtalálható, míg a másik oldalon található egyik csatlakozó segítségével akár külső hangszórón is megszólaltathatták a vásárlók a magnetofont. A másik csatlakozóba pedig a magnetofonhoz tartozó trafót kellett bedugni.
Igen, ez a magnetofon nem 220 V-al üzemelt. A működtetéshez elég volt 12 V is, ami lehetővé tette hogy akár elemmel, akár egy autó akkumulátoráról is működhessen az eszköz.
Balszerencsés módon a tápegység csatlakozója erőteljes hasonlóságot mutatott a borotvák vezetékével és így bizony volt, aki direkt a 220 V-os vezetéket csatlakoztatta a magnóhoz komoly károkat okozva abban.

A magnó gyakorlatilag mindent tudott ami a kor eszközeire jellemző volt. Lejátszott, tekert két irányba és felvételre is képes volt.
A hangzás tekintetében azért küzdött kihívásokkal az MK27-es, de ezen nem is szabad csodálkozni, hiszen egy műanyag házból nem szűrődhetett ki tökéletes hangzás.

Akkoriban persze nagyon menő volt ez a magnó és különösebben senkit nem zavart, hogy a százszor átmásolt kazettán hogyan is szól az AC/DC vagy valamelyik menő nyugati zenekar muzsikája. Az volt a lényeg, hogy szóljon és ezt a feladatot igyekezett is ellátni az MK27-es.
A gyűjteménybe került darab sajnos még nem működik, de remélhetőleg életre lehet még kelteni majd és akkor akár működés közben is találkozhattok majd vele a múzeumban.

Amíg azonban a bemutatásra nincs lehetőség, jönnek a megszokott fényképek a BRG MK27-ről is.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a tamas.laposa70@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr5118521036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása