Lemezárugyár vs. Technofix
2020. január 07. írta: ToyaHSW

Lemezárugyár vs. Technofix

technofix-toys.jpg

A bejegyzés címe elég érdekesnek tűnhet elsőre, de nem a véletlen műve. Míg mi itthon a Lemezárugyár játékaitól voltunk elájulva, addig hasonló sikereket ért el Németországban a Technofix is.
Több játéknál is erős átfedések vannak a két gyár munkái között, amelyeket most igyekszem bemutatni nektek egyesével, de előtte néhány szóban a Technofixről.

A Technofix elődjét 1922-ben Nürnbergben alapították Georg és Johann Einfalt testvérek és Franz Heussinger, akik nem sokkal később elhunyt. A testvérpárból Georg Einfalt volt a felelős a fejlesztésért és a gyártásért.
A Technofix védjegy 1926-ban jött létre egy közös munka eredményeként, de annyira megtetszett a tulajdonosoknak, hogy 1935-nem már cégnévként használják a nevet.

A cég a kezdetektől játékok gyártásával foglalkozott, de az igazi áttörés a második világháború után történt meg. Ekkor már a technológia olyan szinte állt, hogy a fejlesztők által megálmodott bonyolultabb játékok előállítása sem ütközött nehézségekbe.
A közvetlenül háború után készült játékok a 'Made in US Zone West Germany' jelzéssel kerültek a boltok polcaira, ez a gyűjtőknek nagy segítség lehet a kor beazonosításában.
A cég sikerei a 70-es évek elejéig tartottak ki, amikor a távol-keleti gyártók olcsó játékai betörtek az európai piacra. A cég igyekezett erre reagálni, ezért áttértek a műanyag alkalmazására, de ez sajnos már késő volt.
A céget 1978-ban végül bezárták és az eszközöket és szerszámokat eladták
Így ért véget a Technofix több évtizedes története.

Ha elolvastátok a Technofix cégről szóló rövidke részt, akkor nagyon sok hasonlóságot fedezhettek fel a Lemezárugyár és a német cég között.
Rendkívül sikeres termékek jellemezték mind a két gyárat, amelyek vesztét a távol-keletről érkező rendkívül olcsó játékok okozták.

Persze a két cég nem ebben hasonlított, hanem sok esetben a gyártott játékok is kísérteties hasonlóságot mutattak. Itt különösebben nem lehet vita, hogy melyik cég másolt a másikról, ugyanis a gyártás évszámai nagyon sok mindent elárulnak.
Azt ugyan nem tudhatjuk közel 60 év távlatából, hogy egy titkos együttműködésről vagy esetleg a vasfüggöny mögé bejutott játékok lemásolásáról volt-e szó.

Nézzük hogyan is nézetek ki bizonyos Technofix játékok és hogyan mutattak a Lemezárugyár által készített termékek.

tfvslgy1.jpg

Az első képen a Technofix 1950-ben gyártott Mountain Express játékát láthatjátok, míg a második képen a Lemezárugyár által 1956-ban készített Hegyivasútja látható.
A hasonlóság tagadhatatlan, kidolgozásában, grafikájávan, sőt még nevében is megegyezik lényegében a két játék - csak a magyar változat 6 évvel később készült el.

tfvslgy2.jpg

Az első képen a Tecnofix által gyártott helikoptert láthatjátok, amit 1953-ban gyártottak, a mellette látható képen pedig a Lemezárugyárban készített változat látható.Í
A lapátok behajtása teljesen azonos, bár a két játék között azért láthatóak apróbb különbségek, különösen a harmadik kerék elhelyezését illetően.

tfvslgy3.jpg

Első képen a Technofix Shunting-Train játéka látható 1957-ből, míg a második képen a Lemezárugyár által készített Tolató Mozdony látható. A két játék közötti hasonlóság ebben az esetben is letagadhatatlan. A pálya kidolgozása, a vagonok és a mozdony felépítése mind arra utal, hogy a hazai gyártmány bőven merített az évekkel korábban kiadott Technofix játékból.

tfvslgy4.jpg

Az első képen a Technofix által 1958-ban gyártott Toboggan játékot láthatjátok, míg a másodikon a Lemezárugyár által készített Hullámvasút látható.
A hasonlóság itt is túl mutat az azonos gondolatokon és mivel a Lemezárugyár által készített Hullámvasút 1962-ben készült nem is lehet kérdés, hogy ki merített ötletet és honnan.

tfvslgy5.jpg

Az egyik kedvencem. Az első képen a Technofix Traffic Control nevű játékát láthatjátok, amelyet 1959-ben gyártott a cég, míg a második képen a Lemezárugyár által 1962-ben készített Közlekedési Játék látható.
Itt sem lehet letagadni a hasonlóságot.
Ebben az esetben azonban megnyugtathat egy kicsit bennünket a tudat, hogy ezt a játékot még egy amerikai játékgyár is lemásolta.

tfvslgy6.jpg

1960 elején adta ki a Technofix a Verladebahn nevű játékot, ami bizony be kell látni 100%-ban azonos az 1963-ban gyártásba került Rakodó vonattal.
Érdekes, hogy ez a játék is elkerült az USA-ba is, ahol az Ohio Art készítette el az amerikai változatát.

tfvslgy7_1.jpg

És végül, de nem utolsó sorban a másik nagy kedvencem. A kép első részén az 1966-ban (!) készült Gigant Construction Siteot láthatjátok, amit annyira ügyesen sikerült a Lemezárugyárnak itthon lemásolnia hogy még a nevet sem változtatták meg.
A Gigant-hegyi bánya valamikor a 70-es évek elején készült és mára bizony sokak számára féltett kincs lett.

Ennyi volt ez a bejegyzés. Nem tisztem és lehetőségem sincs eldönteni, hogy a Technofix játékai milyen módon, kinek a közreműködésével jutottak el a Lemezárugyárhoz. Szerintem ettől sokkal fontosabb az, hogy sok gyereknek örömet szereztek ezek a játékok a 60-as, 70-es és 80-as években itthon és Németországban egyaránt.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr8515395198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása