Retro percek - Telefonkártya
2024. január 12. írta: ToyaHSW

Retro percek - Telefonkártya

img_2226.JPG

Mint tudjátok nem csak régi játékokat gyűjtök, hanem igyekszem a korból néhány meghatározó dolgot is begyűjteni. Ezekre sokan emlékszünk szívesen és sokunkat köt kellemes emlék ezekhez a tárgyakhoz.

A ma bemutatásra kerülő tárgyak is ilyenek lesznek, hiszen sokan emlékszünk még fiatalabb korunkból a telefonkártyákra. A telefonkártyák manapság már teljesen elvesztették a jelentőségüket, pedig egykoron lényegében a kommunikáció alapjának számítottak és gyűjtők féltett kincsei voltak.
De mik is voltak ezek a telefonkártyák.

1991 december 31-én megalakult a Magyar Távközlési Részvénytársaság, rövidebb nevén Matáv Rt. A társaság megalakulásának előzménye volt, hogy a Magyar Posta három részre vált és ezek közül az egyik részleg a távközlés volt ami Matáv néven folytatta a tevékenységét.
Ekkor még a vezetékes telefon nem volt túl gyakori az otthonokban (mobilról pedig még csak nem is hallottunk), így mindenki fülkéből igyekezett telefonálni. A pénzbedobós telefonok azonban nehézkesek és kényelmetlenek voltak, így a Matáv fokozatosan elkezdte bevezetni a telefonkártyákat, amelyeken bizonyos egység állt a telefonálók rendelkezésére, amelyet eltudtak beszélni az erre alkalmas fülkékben.

Az első hazai telefonkártyák 1991-ben jelentek meg és jellemzően a Balaton környékén jelentek meg, mivel a turizmusra alapozva itt helyezték üzembe az első kártyás telefonfülkéket.
A későbbi években a kártyás fülkék fokozatosan terjedtek el az országban és a Matáv különböző tematikájú kártyákkal igyekezett megjelenni a piacon. Évente átlagosan 40 különböző telefonkártyát adtak ki ebben az időben.
1998-ban jelent meg itthon az első Eurochipes kártya. A váltásnak köszönhetően az egységeket a forint váltotta fel a kártyákon, így 500, 800, 1800 vagy 5000 Ft értékű kártyák vásárlására is lehetőség nyílt.
A telefonkártyák gyakorlatilag nélkülözhetetlenné váltak és havonta átlagosan két millió telefonkártya talált gazdára. Persze a telefonkártyák is egyre színesedtek és egyre többen fedezték fel bennünk a reklámozás kiváló lehetőségét.
Egész sorozatok jelentek meg egy-egy tematikára építve, amelyekre a gyűjtők is szinte azonnal lecsaptak.

A telefonkártya aranykorának a mobiltelefon vetett véget. 2005-től jelentősen megcsappant a kiadott új kártyák száma és végül 2009-ben érkezett el a vég ennek a telefonálási formának.
Manapság már csak nosztalgikus emlék a telefonkártya, amiről sok fiatal azt sem tudja igazából hogy micsoda.

Igazából engem soha nem vonzottak a telefonkártyák és nem is gyűjtöttem azokat. Most azonban megakadt a szemem több érdekes csomagon, amelyekre úgy gondoltam érdemes lehet lecsapnom.
Ezek között hazai és külföldi telefonkártyák is megtalálhatóak. Most néhány hazai darabot mutatok meg nektek, amelyekkel természetesen találkozhattok majd a múzeumban is mint korrajz.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a tamas.laposa70@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr5918301425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása