Műanyag hőmérő
2023. június 23. írta: ToyaHSW

Műanyag hőmérő

homero_1.JPG

A nagy hőség miatt különösen aktuális lesz a ma bemutatásra kerülő használati tárgy, amit általában előszobákban vagy gyerekszobákban helyeztek el előszeretettel a szülők.
Ez pedig nem lesz más mint egy hőmérő, ami nagyrészt műanyagból készült.

Már megszokhattátok, hogy alkalmanként nem játékokat mutatok be nektek az oldalon, hanem egy kicsit elmegyek a korrajz irányába és egy-egy a korszakra annyira jellemző tárgyat mutatok be nektek.
Ilyen volt az NDK időjárásállomás is, de a ma bemutatásra kerülő műanyag hőmérő is ezt a vonalat erősíti majd, hiszen egészen biztosan tudtok majd Ti is valakit, akinél találkoztatok ezzel a fajta hőmérővel.

A ma bemutatásra kerülő hőmérő tematikáját tekintve igyekezett a természetet becsempészni egy kicsit a szobába. Persze ez nem ment egyszerűen, lévén az egész hőmérő műanyagból készült, de a gyártó azért a felhasznált anyagból és a kicsit giccses designból igyekezett a legtöbbet kihozni.
Az alap elképzelés egy kivájt fatörzs darab volt, amibe erdőre utaló részletek és persze egy hőmérő is került.
A kéregbe tehát egy aprócska odúhoz hasonló rész lett kialakítva, ahova a 'kompozíció' a hőmérővel bekerült.
Ez a kompozíció pedig hűen idézte vissza természetet, ugyanis zöld fenyőfák és egy őzike volt a dekoráció, ami fölé a hőmérő került.
Mivel az egész hőmérő műanyagból készült fröccsöntéses technológiával, így volt lehetőség a részletek kidolgozására is. A 'fa' megkapta a megfelelő kérget és a dekorációként bekerült őzike és fenyőfa is szépen ki lett dolgozva.
A hőmérő hátsó oldalán látszik, hogy kevert műanyagból készült az egész hőmérő, így még festésre is szükség volt, ami egészen jól sikerült, ugyanis még 40 év elteltével is hibátlan.
Persze ez nem is csoda, ugyanis ezt a hőmérőt a falra tervezték és ott is lógott hosszú évtizedeken keresztül.
A hőmérő rész amúgy nem igazán pontos, de tájékoztatásként tökéletesen megfelelt az aktuális hőmérséklet leolvasására.
A pici hőmérő 50 C-ig volt skálázva és piros színű folyadék jelezte a hőmérsékletet.
A hátsó oldalon egy akasztó volt a műanyagba beleolvasztva, de arról fogalmam sincs hogy ez gyári vagy maszek megoldás.

Mindenesetre a célnak megfelelt és ahogy említettem hosszú évekig valóban falon lógott ez a hőmérő.
Szerintem nektek is van emléketek erről a típusról és szívesen venném ha megosztanátok velem kommentben.
A hőmérőről most fényképeket mutatok nektek, de remélem lesz lehetőségem személyesen is bemutatni nektek ezt a nosztalgikus tárgyat.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr8618152332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása