Sárga műanyag kismackó
2023. június 01. írta: ToyaHSW

Sárga műanyag kismackó

sargamaci_1.JPG

A 70-es, 80-as években a gyerekek számára teljesen természetes volt, hogy különböző műanyag játékokat kaptak ajándékba a szüleiktől, a rokonoktól és ismerősöktől. A Gyenes Zsuzsannától kapott játékok között pedig bőven voltak ilyen műanyag játékok, amelyek közül most egy sárga mackót választottam bemutatásra.
Valószínűleg Zsuzsanna is úgy kapta a játékot ajándékba, amit aztán igyekezett megőrizni épségben.

A műanyag játékok akkoriban leginkább fröccsöntéssel vagy fújt technológiával készültek. Mind a két esetben más-más műanyagot használtak már csak a technológia miatt is.
A fújt technológiát általában a nagyobb méretű játékoknál használták. Ebben az esetben a megolvasztott műanyag egybe került be a formában, amiben ezután meleg levegőt pumpáltak. A műanyag ahogy megtelt levegővel felvette a forma alakját, amiből a hőmérséklet csökkenésével ki lehetett venni az elkészült műanyag játékot.
A technológia nagy előnye volt, hogy viszonylag részletesen kidolgozott formákat lehetett készíteni amit a meleg műanyag szépen ki is töltött.
A nagy hátránya ennek a megoldásnak az volt, hogy egy furat maradt az elkészült játékon, ugyanis ennek eltüntetésével ritkán foglalkoztak a gyártók.

A fújt technológiánál használt műanyag sokban eltért a fröccsöntésnél használt műanyagtól. A fröccsöntésnél használt műanyag általában kemény és rideg volt. Ennek köszönhetően a kopás ellen jobban volt védve, azonban sokkal könnyebben tört el a műanyag.
A fújt technológiánál használt műanyag jóval puhább és alakíthatóbb volt és ennek köszönhetően a játékok is jobban bírták az igénybevételeket.
Persze ezeknek a játékoknak is megvolt az ellenségük, ugyanis az időjárás viszontagságaira vagy a nap UV sugaraira kifejezetten rosszul reagáltak, ezért gyakran törtek repedtek az évek múlásával.

Itthon nagyon sokan ismerik és kedvelik a DMSZ játékokat, amelyek jelentős hányada szintén fújt technológiával készült.
Ma persze nem egy DMSZ játékot mutatok be nektek, de ennek ellenére remélem érdekesnek találjátok majd a mackót.

A maci sárga műanyagból készült. Akkoriban teljesen természetes volt, hogy a legvadabb színekben is készítettek játékokat a gyerekeknek.
A kismackó ülő pozícióban lett megmintázva és látszik rajta, hogy a forma egészen aprólékosan ki lett dolgozva. Ennek az aprólékos kidolgoznak köszönhetően a műanyag felület valóban úgy néz ki mintha a mackó 
A figura kidolgozása amúgy egészen jó. Látszanak a kezek, a lábak, a fülek és a többi részlet. Ezen persze manapság már csak mosolygunk, de akkoriban sokszor ez is elég nagy szónak számított.
A szemek külön kerültek a helyükre és fekete műanyagból készültek.
A méreteit tekintve az aprócska mackó kb. 15 cm magas.
Igazából fogalmam sincs, hogy mit is lehetett akkoriban ezekkel a műanyag játékokkal játszani. Tudom nekünk is voltak hasonló játékaink, de mi a játékkatonákkal együtt használtuk őket az öcsémmel :)
Szerintem sokan jártak akkoriban hozzánk hasonló cipővel, aminek az lett az eredménye hogy a gyerekek egy idő után ráuntak a műanyag állatkákra és azok vagy a rokonoknál végezték vagy szerencsétlen esetben kidobásra kerültek.
Manapság ezért is számítanak igazán érdekesnek ezek a műanyag játékok, hiszen nagyon kevés maradt meg belőlük.

Szerencsére hozzám most került egy ilyen sárga maci is, amit majd reményeim szerint Ti is láthattok majd, de amíg nem tudom nektek megmutatni addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr118137114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.06.04. 13:04:10

Érdekes, amikor a címet elolvastam, felmerült bennem egy vaskos, kemény műanyagból készült sárga mackó elképzelése, és lőn. Pontosan ezt a típust nem hiszem, hogy láttam volna kisgyerek koromban, de valami hasonló lehetett nekünk.

Mit lehet vele játszani? Bármit. Meg lehet etetni, rá lehet ültetni a teherautóra, le lehet győzni az indiánfigurával, lehet neki mesélni... Vagy éppen rághatjuk az orrát izgalmunkban, amikor valami mesét hallgatunk, és közben a kezünkben szorongatjuk, alkalmi vagy rendszeres társaságként, és a képek alapján esélyes, hogy ez a mackó valahogy így járt többször is.

:-)
süti beállítások módosítása