Felfújható strandos játék
2023. április 28. írta: ToyaHSW

Felfújható strandos játék

A 70-es, 80-as években hatalmas népszerűségnek örvendtek a különböző strandos felfújható játékok, amelyek közül néhány darab került hozzám most Gyenes Zsuzsannának köszönhetően.
Az elkövetkezendő időszakban igyekszem majd ezeket a játékokat is bemutatni nektek és rögtön a legérdekesebb darabbal vágok a dolgok közepébe.

gumivitorlas_1.JPG

A műanyagok előretörésével nyílt lehetőség elérhető áron változatos felfújható játékokat készíteni a gyerekeknek, amelyekkel a strandokon remekül tudtak szórakozni.
A gyártók persze első sorban a labdákkal igyekeztek a gyerekeket levenni a lábukról, de az idő múlásával egyre érdekesebb és különlegesebb felfújható játékok is készültek. A most hozzám került darabok között egyszerűbb és összetettebb játékok is megtalálhatóak, de mindegyik közös jellemzője, hogy valószínűleg remek kikapcsolódást nyújtottak a gyerekeknek a vízparton.

Kezdésként egy érdekesebb és különlegesebb darabot szeretnék bemutatni nektek, ami valószínűleg a srácok körében számított igazi favoritnak a vízparton.
Ez a játék pedig nem lesz más, mint egy felfújható aprócska vitorlás hajó.

Belegondolva persze teljesen logikus döntés, hogy egy felfújható vízi játék olyan legyen aminek valóban helye van a vízen és ez pedig igazából egy vitorláshajó, de mivel az én gyerekkoromban az ilyesmi nem volt túlságosan gyakori, így kellően meglepődtem a vitorláson.
Szerintem a kor gyerekei is hasonlóan érezhették magukat :)

A vitorlás egy klasszikus kisméretű egy árbócos hajót próbált meg mintázni. Ehhez persze azért be kellett vetni néhány trükköt és készíteni hozzá megfelelő dekorációt, de a végeredmény szerintem határozottan jó lett.
Sajnos a gyártóra semmi utalás nincs a játékon, így ez az információ a homályba veszik most.
A hajótest alsó része zöld, míg a felső része sárga színt kapott, a hajó belseje pedig fehér és szürke színben pompázott. A hajótestről a dekoráció sem maradhatott le, ami annyit tesz ebben az esetben, hogy a sárga részen piros és kék csíkok, valamint a BASIA felirat volt megtalálható.

A hajócska másik része az árbóc és a vitorla volt. A készítőknek valahogy meg kellett oldaniuk, hogy a felfújt hajóban is megfelelően stabil legyen az árbóc és jól látható legyen a háromszög formájú vitorla is. Erre azt a megoldást találták ki, hogy a hajótesttel együtt az árbócot is felfújták a szülők és így már a vitorlával sem volt gond.
Az ötlet nagyszerűen bevált, ennek köszönhetően a gyerekek egy egészen életképes vitorlással játszhattak a vízparton. A vitorláról sem maradhatott el a dekoráció, ami piros és sárga csíkokból, egy mosolygó napból és egy virágból állt, valamint a vitorla végén még egy zászló is helyet kapott.

A vízi játékok felfújása általában apai feladat volt. Ehhez minden játékon volt egy szelep, amit a szülők jellemzően a szájukkal fújtak fel.
A hajón ez a hátsó részen kapott helyet. A felfújás nem volt egyszerű feladat, ugyanis ebben az időben még nem voltak visszacsapó szelepek beépítve ezekbe a fújószelepekben, így a kellő keménységűre fújt játéknál a szülőknek rendkívül gyorsan kellett lezárniuk a szelepet, ugyanis ha ez nem sikerült akkor az egész munkájuk kárba veszett a leengedő játék miatt.
Miközben fotózásra készítettem elő a játékot megszenvedtem a feladattal én is, így azt hiszen a 80-as évek felnőttjeinek sem volt egyszerűbb dolguk.
Persze a gyerek kedvéért már akkor is megtettek a szülők mindent. A gyerekek öröméhez pedig elég volt egy kis vízpart, napsütés és egy ilyen felfújható vitorlás.

A vitorlás tökéletes állapotban maradt meg, így lesz lehetőségem azt bemutatni nektek, de amíg erre nincs lehetőség addig jönnek a megszokott fényképek ezúttal is.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr4118113134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása