Összerakható műanyag kisállat
2023. április 06. írta: ToyaHSW

Összerakható műanyag kisállat

dsc_0020.JPG

Ezúttal ismét a Gyenes Zsuzsannától kapott játékok közül választottam ki egy érdekes darabot bemutatásra nektek. Ezúttal ismét egy műanyag játékot hoztam nektek, aminek érdekessége az volt akkoriban, hogy összerakható és ennek köszönhetően bizonyos fokig variálható is volt.
Tartsatok velem ezúttal is, hogy megismerhessétek ezt a öt darabból összeállítható műanyag kiskecskét!

A műanyag játékgyártás itthon a 60-as évek végétől nyert teret magának és olyan különleges gyártókat termelt ki mint a DMSZ, akiknek legendás játékokat köszönhetünk.
Persze a nagyobb üzemek mellett a néhány fős kisipari vállalkozások is meglátták a lehetőséget a műanyag játékokban és egyre több fröccsöntő és műanyaggyártó műhely jött létre, ahol nyugati játékok mintái alapján készítették a különböző olcsó játékokat a gyerekeknek.
Az olcsóság fontos szempont volt, ugyanis az alacsony előállítási költségek mellett elérhető áron kellett adni a játékokat, amelyeket általában trafikokban, vásárokban lehetett beszerezni.
A műanyag játékok jellemzően két módon készültek. Az egyik volt az öntéses megoldás, amikor formába öntötték és préselték a műanyagot, míg a másik megoldásnál a játékba került műanyagot felfújták a forma alakjára.
A fújt játékok anyaga kevésbé volt törékeny és jobban ellenállt a gyerekek általi igénybevételeknek, azonban az időjárás viszontagságai és az UV sugárzás komoly ellenségük volt ezeknek a játékoknak.
Ennek köszönhetően gyakran találkozni repedt, törött fújt műanyag játékokkal, amelyek már az eltelt évek alatti viszontagságoknak köszönhetően elvesztették a rugalmasságukat.

Szerencsére a ma bemutatásra kerülő műanyag kisállatka gyönyörű állapotban maradt meg, így van lehetőségem azt bemutatni nektek.
Itthon megbeszéltük és arra jutottunk, hogy az állatka leginkább egy nagyon fiatal kecskegidára emlékeztet, így a fajta meghatározásnál ezt választottuk.

A játék gyártójáról sajnos nincs információm és a műanyagon sem találtam erre utaló feliratokat vagy jelöléseket. Ez persze annyira nem nagy baj, hiszen maga a játék a lényeg.
A játék öt külön darabból áll össze. Ezek a darabok rendkívül könnyen összeilleszthetőek és remekül egyben is maradnak. 
Ahogy említettem már a játék bizonyos szintig variálható is volt. Persze ez nem azt jelentette, hogy az elemeket szabadon lehetett volna cserélgetni, hanem sokkal inkább azt hogy a játékon lehetett forgatni a kecskegida farkát, fejét, de úgy is be lehetett állítani hogy a lábak egy része a levegőbe legyen.
Az állatka fején a szemek egy fehér plexi alatt kaptak helyet, így az ha rázogatták a gyerekek a játékot akkor mozogtak. Hasonló megoldással számtalan játék esetében találkozhattak a gyerekek a 70-es, 80-as években.
A kidolgozás alapvetően nem rossz. A fej egészen szépen ki lett dolgozva, azonban a testről ez már nem mondható el. Persze egy ilyen játék esetében nem is a tökéletesség volt a lényeg, hanem inkább az hogy a gyerekek jól szórakozzanak.
Szerintem erre tökéletesen alkalmas volt ez az összerakható műanyag kisállat, ami valószínűleg sok kellemes percet szerzett gazdájának.

Szerencsére ezt a játékot is láthatjátok és kézbe vehetitek majd reményeim szerint, de amíg erre nincs lehetőség addig a szokásos fényképeket láthatjátok.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr1818096462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása