Műanyag malacpersely
2023. március 23. írta: ToyaHSW

Műanyag malacpersely

malacpersely_1.JPG

Ezúttal ismét egy érdekes régi műanyag játékot mutatok be nektek a Gyenes Zsuzsannától kapottak közül. Ezúttal egy hatalmas méretű műanyag malacpersely lesz a középpontban, amiben bőségesen lehetett gyűjteni az 1 és 2 forintosokat és a filléreket.
A perselyeknek hatalmas kultusza volt, amit a játékgyártók ki is használtak. A szülők általában igyekeztek takarékosságra szoktatni a gyerekeket, akik az üvegek visszaváltásából, a papírgyűjtésből vagy egyéb munkákból származó kis pénzüket rakhatták be a perselyekbe.
Az első időkben még lemezből készültek a perselyek, amelyek közül a legnépszerűbb itthon a Lemezárugyár által gyártott ház alakú kutyás persely volt.

A műanyagok előretörésével azért bővül a választék, aminek köszönhetően a gyerekek egyre több és érdekesebb formájú perselyben gyűjthették a megtakarításaikat.
A személyes kedvencem a Polski Fiat alakú persely volt, ami nekem is volt gyerekként és nagyon szerettem.

A ma bemutatásra kerülő darabbal eddig nem találkoztam, de méreteit tekintve ez az eddigi legnagyobb persely a gyűjteményben.
A malac formájú persely 26 cm-es hosszúsággal és kb. 15 cm-es szélességgel és magasággal rendelkezik. A térfogatát nem mértem le, de szerintem valahol az 1 liter körül lehet.
A kidolgozás bizonyos részeken egészen jó, míg más részeket erőteljesen elnagyolt. Egy fújt technológiával készült műanyag perselyről van szó ezúttal, ami lehetőséget biztosított a gyártó számára, hogy viszonylag részletgazdag játékkal lepje meg a gyerekeket.
A műanyag játékokra jellemzően a malacpersely is több színben készült. Az interneten keresgélve találkoztam még piros darabbal is, de valószínűleg más színekben is találkozhattak vele a gyerekek.

A hozzám került játék színét illetően a legközelebb áll a malac eredeti színéhez. Bár látszik rajta, hogy sokat volt a napon, de ez annyira nem zavaró, így ugyanis egy kicsit két tónusú lett a színe.
Mivel valószínűleg a napon vesztette el a színét, így előfordulhatott volna hogy repedten kerül a gyűjteménybe, azonban a műanyag egészen jó állapotban vészelte át az időjárás viszontagságait.
Persze azért apróbb módosítás került a perselyre, ugyanis a bedobónyílást a malac hátán valaki nagyobbra vágta. Ennek valószínű oka az volt, hogy a tulajdonosának szüksége volt a benne tárolt pénzre és a kivételnek ez volt a legkíméletesebb módja.
Sajnos sokan akkoriban egyszerűen szétvágták a hasonló perselyeket, aminek köszönhetően elég kevés darab maradt meg ezekből a műanyag pénztartókból.
Szerencsére azért a gyűjtőknél még találkozni ilyen és ehhez hasonló darabokkal és néha a különböző aukciós oldalakon is feltűnnek a kisipar által gyártott műanyag perselyek.

A múzeumban több darabbal együtt ezt a malacperselyt is láthatjátok majd, de amíg nem tudom bemutatni nektek addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr2118078896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása