Mese kártya
2023. február 09. írta: ToyaHSW

Mese kártya

mesekartya2_1.JPG

Ezúttal ismét egy régi kártyát hoztam nektek a 80-as évek elejéről. A mai napon egy mini mese kártyát szeretnék bemutatni nektek, amit valószínűleg a hazai kisiparnak köszönhetünk.
A kártyajátékok hatalmas népszerűségnek örvendtek a 70-es, 80-as években és ebből a népszerűségből minden szeretett volna magának egy szeletet kihasítani. Így születtek meg a különféle kis szériában készült kártyajátékok, amelyeket általában trafikokban, vásárokban lehetett beszerezni.

A kisipari kártyák jellemzően elég gyenge minőségűek voltak a papírt tekintve, de ezt a lapok változatosságával igyekeztek orvosolni a gyártók.
A ma bemutatásra kerülő mese kártya is ezekkel a tulajdonságokkal bír.
A méretét tekintve a kártya 7x4.5 cm-es, ami pont ideális volt a kisebb gyerekeknek játékra.
A kártya tematikáját illetően is az apróságokat célozta meg, ugyanis különböző mesefigurák kaptak helyet a klasszikus Fekete Pétert idéző lapokon.
A rajzok gyerekszemmel egy kicsit ijesztőek lehettek, de felnőttként kifejezetten érdekesnek találtam a rajzolt lapokat.
A rajzoló nem törekedett a valósághű ábrázolásra, ennek köszönhetően egy kifejezetten érdekes kártyát ismerhettek ma meg.

A párok is igazán érdekesen alakultak, de a gyűjtögetést a felső sarkokban elhelyezett jelzések is igyekeztek segíteni. í
A lapok pedig a következő képen alakultak: Kakas-Török szultán-Fél krajcár jelzés, Teknős-Nyúl-Répa jelzés, Holló-Róka-Sajt jelzés, Ludas Matyi-Döbrögi-Lúd jelzés, Piroska-Nagymama-Házikó jelzés, Róka-Vadász-Lóhere jelzéssel, Bagoly-Macska-Egér jelzéssel, Elefánt fiú-Elefánt lány-Szívecske jelzéssel, valamint a lapok amelyeknek nincs párjuk János vitéz, Hófehérke és egy királyfi.
A paklikban egy törpe töltötte be a Fekete Péter szerepét.
A kártyák hátlapja eltért a megszokottól, ugyanis itt a mindenki által ismert kockás hátlappal lehetett találkozni, hanem kék alapra fehér betűkkel a Mese Kártya felirat került fel.

Sajnos a lapok minősége meglehetősen gyatra. A karton gyenge és nem kapott védelmet sem, így a rajzok ki voltak téve erőteljesen a gyerekektől kapott igénybevételeknek. Ha valaki koszos kézzel fogta meg a kártyát, akkor szinte azonnal meglátszott ez a lapokon és egy-egy eldurvult parti után a lapok szélei is nagyon könnyen megtudtak sérülni.
Ahogy említettem a csomag nem teljes és mivel még csak hasonlóval sem találkoztam sehol, így a pótlásra sincs túlságosan sok esély.
Persze ennek ellenére is érdekes darabja lesz ez a pakli is a gyűjteménynek, amivel majd Ti is találkozhattok. Amíg azonban nem tudom bemutatni nektek a kártyát a többi különlegességgel együtt, addig jönnek most is a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr3018045450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása