Trafikos műanyag páncélozott harcjármű
2023. január 24. írta: ToyaHSW

Trafikos műanyag páncélozott harcjármű

trafikosharcjarmu_2.JPG

A trafikos játékok között mindenki megtalálhatta az ízlésének és stílusának tetsző darabokat. Az apró műanyag játékokhoz nagyon olcsón juthattunk hozzá és bizony sok esetben ezek bőven megfeleltek a céljainknak.
A hazai kisipar a játékipar szinte minden területét igyekezett lefedni az olcsó műanyag játékokkal, amelyek között mind a lányok, mind pedig a fiúk megtalálták az érdeklődésüknek megfelelő játékokat.

A fiúkat szinte természetes módon a fegyverek, a katonák, a különböző kiegészítők és persze a járművek érdekelték. Járművekből pedig nem volt hiány. Sok esetben nyugati játékok mintái alapján készültek a hazai kisipar műanyag játékai, amelyek között a különböző repülőgépek, hajók mellett a sportkocsik, a teherautók és a harcjárművek is megtalálhatóak voltak.
A mai napon egy ilyen páncélozott harcjárművet szeretnék bemutatni nektek.

Régen ezeket a játékokat tucatszám tudtuk megvásárolni a különböző trafikokban, hogy utána a homokozókban a műanyag katonákkal kiegészítve hadba küldjük az alakulatainkat.
A jármű formájával leginkább a II.világháborúban használt Sd.Kfz. 251-est idézi fel, de mivel az eredetileg hátul hernyótalpakon közlekedett, így a hasonlóság tényleg csak hunyorogva vehető észre.
A műanyag játék kellően ritkító színt kapott. A háborús körülmények között a babakék jármű ugyanis nehezen boldogult volna, de ez akkoriban bennünket gyerekeket a legkevésbé sem zavart.
A felhasznált műanyag szerencsére nem a fröccsöntésnél használt kemény változat volt, hanem a DMSZ játékoknál is használt jóval puhább és kellemesebb tapintású anyagból készítették ezt az apró játékot is.
Apró, ugyanis a méreteit tekintve lényegében a Matchbox méretekkel rendelkezik a játék.
A kidolgozás ennek ellenére is egészen igényes. A méretarány és a korabeli technika elég sok akadályt gördített a gyártók elé, amit ebben az esetben egész szépen vettek a készítők.
A járműre nyugodtan mondhatom, hogy részletgazdag kidolgozással várta a gyerekeket.
A búvó és kémlelőnyílásokon kívül még a kapaszkodók, a lámpák, de még a motor szellőzését biztosító bordák is felkerültek az aprócska játékra.
Az igazi az lett volna, ha ezt a műanyag játékot a Matchbox játékokkal együtt tudtuk volna akkoriban használni, de ebben a kerekek kialakítása és kidolgozása megakadályozott bennünket.
A játék nyitott karosszériával, alváz nélkül készült. A játék alján csak néhány villa lett kialakítva, amiben viszonylag egyszerűen be kellett pattintatni a műanyagból készült kerekeket.
Ez egy olcsó, de rettenetesen rossz megoldás volt. A játék megkapta a kerék illúzióját, de lényegében a jármű képtelen volt gurulni ezeken a kerekeken, ami erőteljesen rontotta a játékélményt.

Összességében egy olcsó, de azért sokunk számára kedves jármű volt ez a műanyag páncélozott jármű, amiből az eltelt évek alatt nagyok sok veszett el végleg vagy végezte a kukában.
Szerencsére nálam találkozhattok majd vele egészen jó állapotban. Remélem megtudom majd mutatni nektek ezt a régi műanyag játékot is, de addig jönnek a megszokott fényképek ezúttal is.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr6618033442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Greg36 2023.01.26. 09:03:50

A jármű formájával leginkább a II.világháborúban használt Sd.Kfz. 251-est idézi fel, de mivel az eredetileg hátul hernyótalpakon közlekedett, így a hasonlóság tényleg csak hunyorogva vehető észre. - Ami, mivel II. VH, és német, ezért szóba sem jöhetett. Ellenben a BTR-152-vel és BTR-40-nel, amire inkább hasonlít. Amlékszem, anno milyen sok ilyen apróság volt a kis trafikban, ahol a nagyim lakott.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2023.01.26. 10:28:22

volt ilyenem!
szerintem nem is egy, és talán méregzöld színben is, vagy az más volt?!
süti beállítások módosítása