Metalcar Atlas Truck tartálykocsi
2023. január 21. írta: ToyaHSW

Metalcar Atlas Truck tartálykocsi

atlastartaly_1.JPG

A hazai gyűjtők számára ismerősen cseng a Metalcar név, akik a zavaros 80-as években igyekeztek örömet szerezni a gyerekek számára a klasszikus nyugati játékok másolataival.
A Metalcar leginkább a kisautók közül válogatott és azok közül is a Matchbox volt a kedvencük, de a Burago, a Norev, a Siku kínálatából is válogattak a Metalcarnál.

A ma bemutatásra kerülő Atlas Truck alapjául a Matchbox által gyártott Toe Joe és az Atlas Dump Truck kisautó szolgált. A Toe Joe egy érdekes formájú teherautó volt, ami igazából egy autómentő volt.
A Matchbox 1972 és 1982 között gyártotta ezt a járművet, de a Metalcarnak köszönhetően az utódok itthon hosszú évekig szereztek boldog perceket a gyerekeknek.
A Metalcar persze nem egyszerűen lemásolta a játékot, hanem több apró módosítást is végrehajtott azon a jogi gondokat elkerülendő.
Ezeknek az átalakításoknak köszönhetően karosszéria elvesztette a finomságát és karcsúságát, valamint a viszonylag nagy kerekek miatt még az arányosságát is, de ez a gyerekeket a legkevésbé sem zavarta.
A Metalcar ráadásul kicsit tovább is gondolta az eredeti játékot, aminek köszönhetően egészen érdekes felépítményekkel is a trafikok polcaira került ez a kisautó.

Készült a teherautó szemetes, konténeres, autómentős, tartálykocsis, mixeres, sőt még nyergesvontató változat is.
A blogon a szemetes és a konténeres változatot már bemutattam nektek, így éppen itt az idő hogy egy újabb változatot ismerjetek meg egy kicsit közelebbről.
Ezúttal egy használtabb állapotú tartálykocsi érkezett hozzám, amit a hibái ellenére is szerettem volna bemutatni nektek.
A teherautónak mind a karosszériája, mind pedig az alváza fémből készült. A fülke mögötti sík részre pedig a felépítmény került fel, ami ebben az esetben egy műanyagból készült tartály volt.
A fülke lényegében teljesen megegyezik az Atlas Dump Truck fülkéjével, bár a kidolgozás nincs annyira szép mint a Matchbox játék esetében. Egy kicsit vaskosabbak az amúgy vékony fém részek, de ez egyáltalán nem zavaró.
Az ablakok sárga plexiből készültek, aminek köszönhetően a gyerekek beláthattak a viszonylag részletesen kidolgozott vezetőfülkébe is.
Nyitható ajtókkal vagy hasonló dolgokkal ez a játék nem tudott szolgálni a gyerekeknek.
A felépítmény ahogy említettem már műanyagból készült. Egy viszonylag szépen kidolgozott formás tartály került fel a fülke mögé, aminek színe meghatározta hogy milyen gyártó matricái is kerültek fel a tartály oldalára.
Összesen két színben készült a tartály. A sárga műanyagból gyártott változat a Shell feliratokat kapta, míg a fehér színű tartály BP logókkal lett ellátva.
Az alváz fémből készült és szegecseléssel lett összefogva a karosszériával. Ez a megoldás a Matchboxoknál megismertekre hasonlított.
A kidolgozottság is idézi a Matchbox játékokat, ugyanis lényegében csak a Metalcar és az Atlas Truck felirattal találkozhattak a gyerekek a játék alvázán.
A kerekek ahogy említettem egy kicsit nagyobbak mint a kor Matchboxainál megszokottak, de ez egyáltalán nem zavar, hiszen mégiscsak egy teherautóról volt szó. A járműnek bár rugózása egyáltalán nincs, de legalább gyönyörűen gurul, ami egy ilyen 40-45 éves kisautó esetében azért nem annyira rossz eredmény.

Összességében azt hiszem a Metalcar az érdekes formájú Atlas Truckkal telibe talált és sok gyereknek tette szebbé a gyerekkorát. Ez az egyik olyan magyar kisautó, amire szinte mindenki emlékszik és szinte mindenkinek volt is egy darab belőle.
Szerencsére nálam már több darab is van a játékból, így szépen lassan a komplett sorozat felsorakozik majd nálam, amelyeket reményeim szerint majd Ti is láthattok személyesen is.
Amíg azonban erre nincs lehetőség, addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr8118031482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása