Kisméretű munkagépek
2023. január 19. írta: ToyaHSW

Kisméretű munkagépek

markolok_1.JPG

Elég régen osztottam már meg olyan tartalmat veletek amiben a Matchbox méretarányú játékokról volt szó. Ezúttal két munkagépet szeretnék bemutatni nektek, amelyek nagyon jól mutathattak a Matchbox és Majorette kisautók mellett játék közben.
A két játék közül az egyik egy Majorette játék, míg a másik egy olcsóbb jelzés nélküli játék ami valószínűleg a távol-keleten készült.

Két markolóról van szó, amelyek bár hasonló méretűek és felépítésüket illetően is hasonlóak, mégis azért eltérnek egymástól.
A bemutatást a valamivel nagyobb Majorette játékkal kezdem. A francia gyártó által készített markoló a Pelle Mecanique nevet kapta és a 242-es számon érdemes keresgélnetek.
A méretarány 1:100-hoz, de ez annyira nem zavaró hiszen így lényegében a többi Matchbox és Majorette autó mellett is kifejezetten jól mutat.
A Pelle Mecanique 1983-tól volt gyártásban és egészen elképesztő módon néhány apróbb módosítással egészen 2014-ig gyártásban is maradt.
A játék fémből és műanyagból készült. A legfontosabb rész a piros színt kapó felépítmény, ami a motorteret és a fülkét is tartalmazza. Ez az elem fémből készül, bár az alsó részen némi fekete színű műanyaggal találkozhattak a gyerekek.
A felépítmény elején kapott helyet a gém, aminek a végén a mozgatható markolókanál volt megtalálható. Ez az alkatrész műanyagból készült. A kidolgozása nem túl részletgazdag, de azért a hidraulikus munkahengereket és csöveket azért fel lehet fedezni az öntött alkatrészen.
A felépítmény természetesen forgatható módon kapcsolódott a fémből készült alvázhoz. Az alváz szélén volt megtalálható a műanyagból elkészített hernyótalp, ami azonban itt csak dekorációs célt szolgált, ugyanis az alváz alján egészen jól elrejtve bújtak meg a műanyagból készült kerekek.
Bár ez a megoldás egy kicsit illúzióromboló volt, de játszhatóság szempontjából kifejezetten előnyös volt.
Ahogy említettem a játékot nagyon sokáig gyártásban tartotta a Majorette és ezen idő alatt a külső folyamatosan változott. Persze nagy átalakításokra nem kell persze gondolnotok, hiszen csak a színeket cserélgették időről-időre.
Összességében egy igazán klassz és jól játszható munkagépet készített a Majorette. A hozzám került változat persze nem tökéletes, hiszen a markolókanál az eltelt évek alatt elveszett. Ezt az alkatrészt majd megpróbálom idővel pótolni, hogy egy szép állapotú játékot tudjak majd nektek bemutatni.

Ahogy említettem egy másik markolót is bemutatok nektek. Ebben az esetben azonban nem tudom a gyártóval kezdeni a bemutatást, ugyanis a játékon egyáltalán nincsenek jelölések még a készítő országra utalóak sem.
Ennek ellenére egy érdekes darabról van szó, ami bizonyos tekintetben még egy kicsit túl is mutat a Majorette játékán.
A markoló felépítése és a felhasznált anyagok hasonlóak ebben az esetben is. Bizonyos részek fémből, más alkatrészek műanyagból, sőt itt gumiból is készültek.
Mérete a markolónak valamivel kisebb mint a Majorette játéknál volt, így itt olyan 1:120-hoz méretarányt tippelnék.
A legfontosabb rész itt is a felépítmény, ami természetesen fémből készült. Érdekes látni, hogy sokkal részletgazdagabb kidolgozást kapott ez a noname játék mint a márkás társa. Az öntött fém alkatrészen még az apró részletek is egészen jól kivehetőek, ami azért nem kis dolog.
A felépítményhez kapcsolódik a gém a markolókanállal, ami szintén szebben lett kidolgozva. Bár a kanál nem mozgatható mint a Majorette esetében, de cserében a gém középen is hajlítható, így pedig a kanalat egészen messzire ki lehetett nyújtani.
Persze a felépítmény itt is forgatható, amit egy egyszerű szegecses megoldással rögzítettek az alvázhoz.
Az alváz fekete műanyagból készült és sokkal kevésbé kidolgozott mint a Majorette játék esetében volt. Persze a komolyabb kidolgozásra nem is volt szükség, ugyanis itt nem kerekekkel találkozhattak a gyerekek, hanem valóban a hernyótalpon haladt a markoló.
Ennek a megoldásnak a nagy hátránya az volt, hogy így elég nehezen volt mozgatható a jármű, ami játszhatóság szempontjából kifejezetten hátrányos volt.
Persze ez a gyerekeket akkoriban különösebben nem zavarta és jókat tudtak játszani a névtelen markolóval is.

A múzeumban reményeim szerint mind a két darabbal találkozhattok majd, de amíg nem tudom bemutatni nektek ezt a két kincset, addig jönnek a megszokott fényképek ezúttal is.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr918030162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.01.21. 13:18:58

Micsoda gyönyörűség lehetett ilyet birtokolni. :-)) Munkagép rulez!
süti beállítások módosítása