Rodeo Autópálya
2023. január 17. írta: ToyaHSW

Rodeo Autópálya

rodeo2_1.JPG

Ismét a hazai játékgyártás bugyraiba merülünk alá és a zűrös 80-as éveket idézzük vissza, amikor itthon nagyban folyt a bérgyártás és mellékesben a játékok saját márkásként való kiadása is.
A hazai kisipart persze nem kellett félteni, hiszen amit tudtak azt lemásoltak, átvettek akár illegálisan is. Ezzel nem is volt semmi baj, mivel sokunkhoz csak így jutottak el az akkori menő nyugati játékok. A kisautó vonal és az ahhoz gyártott kiegészítések területén sem volt ez másképp.
Mivel akkoriban csak a kiválasztott kevesek juthattak hozzá az általunk katalógusokban csodált versenypályákhoz, így örömmel vettük gyerekként, hogy a Metalbox GMK. ezen a területen is igyekezett a gyerekek kedvében járni.

Így született meg a Rodeo versenypálya is, amivel egy kicsit megversenyeztethettük a kisautóinkat. A pálya alapvetően műanyagból készült és rendkívül egyszerű megoldásokkal várta a gyerekeket.
Az elemek összeillesztésénél figyeltek arra, hogy ne használják a Matchbox megoldásokat, de ettől függetlenül azért a kidolgozás nem nagyon tért el a nagy márkánál megismertektől.
A pálya viszonylag egyszerűen elemekből épült fel. Megtalálható volt a dobozban két kilövőállás, ahonnan az autókat indíthatták a gyerekek.
Ezen kívül két döntött kanyar, négy rövid és nyolc hosszú egyenes várta a gyerekeket a dobozban a különböző kapcsolóelemek kíséretében.
A kapcsolóelemek között megtalálható volt egyszerű két elemet összekapcsoló műanyag, de olyan is helyet kapott a dobozban, amelybe négy irányból lehetett az utat becsatlakoztatni. 
Ebből már könnyedén kikövetkeztethetitek, hogy a Rodeo versenypályán az autók útvonalai akár keresztezhették is egymás, ahol egy ütközés után csak az erősebb autó maradhatott a pálya vonalvezetésén.

A Rodeo Autópálya ügyesen hozta az akkor még itthon szinte ismeretlen árukapcsolás fogalmát, ugyanis a dobozban eredetileg a Metalbox GMK által gyártott autók közül is megtalálható volt két darab.

De hogyan is kellett játszani?
A pálya összeállítását követően lényegében csak annyi volt a gyerekek dolga, hogy a kilövőkre helyezzék az autókat, ahonnan egy gombnyomással lehetett azokat indítani.
A kilövőszerkezet szintén magyaros fifikával lett elkészítve. A szerkezet három fő részből állt. Az egyik a rugós kilövő szerkezet volt, ami lényegében az indításért volt a felelős. Ez gyakorlatilag egy gombból és egy benne elhelyezett rugóból állt és annyi volt a feladata, hogy az indítószánt a helyén tartsa vagy éppen elengedje.
A második fontos része a kilövőnek a szán volt, ami a pályában mozgott. A megfelelő feszítésről egy befőttesgumi hivatott gondoskodni, ami kellően megfeszült amikor a start gombba beakasztottuk a szánt.

Ez egy igazán egyszerű játék volt a maga idejében, de mégis hatalmas sikert aratott. Ez valószínűleg annak volt köszönhető, mert már tudtunk a Matchbox és Hot Wheels pályákról, de egyszerűen nem juthattunk hozzá, így lényegében egy piaci résbe talált be a Metalbox ezzel a kisautós kiegészítéssel.

Amiért most ismét bemutattam nektek ezt a játékot annak az oka az volt, hogy ez a változat egy sokkal korszerűbb és szebben elkészített dobozzal várta már a gyerekeket.
A beltartalomban nem volt változás, de a design jelentősen átalakult.
Valószínűleg ez a játék a fiatalabb, de véleményem szerint csak néhány év lehet az eltérés a két változat között.
Persze ez a Rodeo Autópálya sincs éppen tökéletes állapotban. A kilövő szerkezet jelenleg darabokban van és bizonyos alkatrészek hiányoznak is belőle. Ezeket igyekszem pótolni 3D nyomtatással és még a Start gomb rögzítésén is dolgoznom kell egy keveset.
Igyekszem megfelelő állapotba hozni a játékot, hogy ha úgy alakul akkor már rendes. működőképes változatban láthassátok.
Amíg azonban erre nincs lehetőség, addig jönnek a megszokott fényképek ezúttal is.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr1118021410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása