Kisautók a múltból
2022. november 26. írta: ToyaHSW

Kisautók a múltból

ertl_1_1.JPG

Ezúttal három kisautóval készültem nektek, amelyeket mindenképpen szeretnék bemutatni a már említett dobozból. Ezek közül kettőt az ERTL gyártott, míg a harmadik egy noname darab lesz Hong Kongból.
Mivel kettőnél ismert a gyártó, így mindenképpen be kell mutatnom nektek bevezetésként az ERTL márkát.

Az ERTL egy amerikai cég, amit 1945-ben alapítottak meg Dyersvilleben, Iowa államban. A cég az első időkben különböző mezőgazdasági munkagépek miniatürizált változataival kedveskedett a gyerekeknek, aminek köszönhetően John Deere, New Holland és AGCO gépekkel is játszhattak a gyerekek.
A későbbiekben különböző autókkal bővül a kínálat, amelyek között persze többségben maradtak az amerikai gyártmányok. Az évek múlásával az egyre növekvő cég különböző licenszjogokat is beszerzett, így a kínálatukban a Looney Tunes, Garfield, Super Mario, DC Comics vagy éppen Star Wars játékokkal is lehetett találkozni.
Az ERTL jelenleg is működik és gyártja a játékokat a RC2 Corporation kötelékében.

Ahogy említettem a mai felhozatalban két ERTL autó és egy noname kisautót igyekszem majd bemutatni nektek.
Az ERTL kisautók közül egy 1983-as Corvette és egy 80-as éveket idéző Ford Thunderbird játékot mutatok be nektek.
A két kisautó elég sok változatban készült. A Thunderbirdből még Nascar festéssel ellátott változatok is készültek, míg a Corvetteből a legnépszerűbb darabnak az A-Team festéssel ellátott autó számított.
Mind a két kisautó fém karosszériával és műanyag alvázzal várta a gyerekeket.
A kisautók ablakai sötétítettek, ami a régi játékokkal foglalkozók számára egyértelművé teszi hogy a belső tér nincs kidolgozva. A sötétített ablak amúgy kifejezetten jól mutat az amerikai sportkocsikon és egyáltalán nem zavaró.
A karosszéria egyszerű festést kapott - a Corvette sárga, míg a Thunderbird kék - de azért igyekeztek feldobni a játékokat matricázással.
A Thunderbird fehér matricázást kapott (ez valószínűleg két autón végigfutó csík volt), míg a Corvette a két oldalán az ajtókon egy-egy Corvette felirattal várta a gyerekeket.
Az alváz és a karosszéria szegecseléssel volt rögzítve.
Az alváz ahogy már említettem műanyagból készült. Ez a két autó esetében markánsan eltér egymástól. A Corvette alváza lényegében nincs kidolgozva, ellenben a Thunderbirdnél erre az apróságra is figyeltek.
A kerekek hasonlítanak a Matchboxokon használtakhoz méretben, de a hátsó kerekekre valóban gumik kerültek a felnikre. Ennek persze jelentősége is volt, de erről majd egy kicsit később.
A gumis megoldás nagy hátránya volt, hogy egy idő után elöregedett, megnyúlt, elszakadt és elveszett. Az egyik kocsi itt is ettől a hibától szenved.
De miért is kerültek gumik a hátsó kerekekre. Ennek az oka az volt, hogy ezek méretben a Matchboxok mellett használható játékautók voltak, azonban valójában ez a két kisautó fel volt szerelve egy Pull Back & Go szerkezettel.
Ennek köszönhetően a tologatáson kívül lehetett a hátrahúzásos-elengedéses módon is játszani velük. Különlegesség, hogy mind a két kocsiban tökéletesen működik a felhúzós szerkezet, ami nem kis dolog.
Összességében két nagyon klassz autóról van szó, amivel a gyerekek tényleg több módon is tudtak játszani.

A harmadik kisautó amit ma bemutatok nektek egy klasszikus Porsche lesz amit Hong Kongban készítettek. Legyetek elnézőek velem, de fogalmam sincs, hogy melyik Porsche típus alapján készülhetett a játékautó és a kocsin sem találtam erre utaló feliratot sehol.
Szintén fém karosszériát és műanyag alvázat kaptak a gyerekek, amelyeket itt is szegecseléssel kapcsoltak össze. A karosszéria szépen kidolgozott és idézi az eredeti autó formavilágát.
Az ablakok ennél a kocsinál átlátszóak, így bepillantást nyerhettek a gyerekek a belső térre is, ehhez nagy segítség volt a két nyitható ajtó is.
A festés itt is egyszínű kék, amit itt is matricával igyekeztek feldobni ami ebben az esetben egy motorháztetőre helyezett 8-as rajtszám volt.
Az alváz kidolgozása teljesen egyszerű és sima. Látszik, hogy itt annyira nem foglalkoztak a részletekkel. Sem az autó adatait, sem a gyártót nem tüntették fel az alvázon, amin összesen a Made in Hong Kong felirat olvasható.
A kerekek műanyagból készültek és hasonlítanak a Matchbox által használt megoldásra és kidolgozásra.
A futómű még egy kicsit rugózik is, ami nekünk gyerekként nagyon fontos volt akkoriban.
Összességében egy olcsó kategóriás, de rendkívül igényesen kidolgozott kisautót kaptak azok a gyerekek, akiknek a szülei megvásárolták a Porschét.

A gyűjtemény bemutatásakor majd mind a három autót láthatjátok Ti is, de addig jönnek a megszokott fényképek ezúttal is.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr6617988282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása