Lányoknak készült játékvasalók
2022. szeptember 06. írta: ToyaHSW

Lányoknak készült játékvasalók

vasalok_1.JPG

A játékgyártók mindig igyekeztek jól elkülöníteni a fiúknak és a lányoknak készült játékokat egymástól. A fiúk kaptak kisautókat, távirányítós autókat, klassz pedálos kisautókat és számtalan más játékot.
A játékgyártók úgy gondolták ezek a játékok annyira nem érdekelnék a lányokat, így nekik teljesen más stílusú játékokat készítettek. A lányok előtt ott lebegett mintaként a látott anyai kép, így gyakran szerettek volna maguknak olyan tárgyakat amelyekkel az édesanyjuk is használt.

Ennek köszönhetően a világ játékgyártói szinte ontották magukból a különböző háztartási eszközöket. Készültek a lányoknak porszívó, varrógép, mixer, lemezkonyha, edények, kávéfőző, főzőlap is. Persze egyszerű eszközök is, így például a ma bemutatásra kerülő vasalók.

Fontos leszögezni, hogy vasalókból is készültek egyszerű darabok, de elvétve elektromos árammal működő játékokkal is lehetett találkozni.
A ma bemutatásra kerülő két játék az egyszerűbb kategóriába esik, amelyek használatához sem elektromosságra, sem más dologra nem volt szükség.

Mind a két vasaló a szocialista játékipar remeke, de az az igazság hogy a nyugati játékvasalók sem tértek el formában vagy kidolgozásban sokkal ezektől a játékoktól, hiszen a vasaló az csak vasaló.
A két kisvasaló csak anyagában és formájában tér el egymást.
Az egyik változat teljes egészében fémből készült. Acél testtel került legyártásra, amihez egy bordóra festett alumínium fogantyú tartozott. A kidolgozásra ezen a vasalón látszik, hogy igényes munka. A vasaló teste szép fényes, a talp vastag, sima és egyenes és a fogantyú is egészen kézre állhatott a lányoknak.
Az egyes alkatrészeket egy csavarral rögzítették egymáshoz.
Szerintem ezzel a játékvasalóval egészen jól lehetett imitálni a vasalás folyamatát a babaruhákon.

A másik vasaló lemezből készült és formára egy kicsit futurisztikusabb. Ez a játék sokkal inkább idézi formára a 80-as évek vasalóit.
Ennél a játéknál a vasaló teste alumíniumból lett elkészítve, míg a fogantyút műanyagból álmodták meg a játékhoz. A műanyag fogantyú szegecsek segítségével volt hozzárögzítve a lemezből készült testhez.
A vasaló testének felső része festést is kapott. Itt piros alapon fehér szivecskékkel találkozhattak a gyerekek. A vasaló talpa szintén vékony alumíniumból készült és ez peremezéssel volt rögzítve a vasalótest felső részéhez.
A felhasznált anyagoknak köszönhetően nem igazán tudta a játék betölteni a funkcióját, ugyanis viszonylag könnyű volt és a vasaló talpa könnyen behorpadt a lemezes kialakításnak köszönhetően.
Ennek ellenére valószínűleg sok kislánynak szerzett boldog percet ez a fajta játékvasaló is.

Persze mind a két vasalóval találkozhattok majd a múzeumban, de amíg nem tudom személyesen megmutatni nektek ezeket a játékokat, addig jönnek a megszokott fényképek ezúttal is!

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr6717923919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása