Pumukli flakon
2022. augusztus 24. írta: ToyaHSW

Pumukli flakon

pumukli_1.JPG

Ezúttal egy olyan tárgyat szeretnék bemutatni nektek, ami nem is igazán tartozik a játék kategóriába, de mégis megdobogtathatta a 80-as évek gyerekeinek szívét.
Ez pedig nem lesz más mint a Pumukli formájú flakon.

Pumuklit nem tudom mennyire kell bemutatni a mai kor szülötteinek, de a 80-as évek gyerekei egészen biztosan nagyon jól ismerik az aprócska koboldot. Az NSZK-osztrák-magyar filmsorozat három évadon keresztül szórakoztatta a gyerekeket, de mozifilm formájában is találkozhattunk a népszerű figurával.
Pumukli, a kis kobold rejtőzködik egy asztalos műhelyben, majd ott hozzáragad egy enyves dobozhoz, így lesz az ott dolgozó Éder Mester számára látható. A műhely tulajdonosa az asztalosmester, hivatalos nevén Franz Eder. Pumuklinak sok a csínytevése, de az öreg asztalos örömmel fogadja a kis koboldot a háznál, és örömmel látja csínytevéseit. Éder Mester nagyon megszereti Pumuklit.

Későbbiekbe persze a történek tovább bonyolódik, így Pumukli tengeri utazásokat is tesz, de mindig visszatér az asztalos műhelybe.

Pumukli népszerűségét persze igyekeztek meglovagolni a különböző gyártók, amelyek között a Buchagentur München is megtalálható volt.
A német gyártó kínálatában a legkülönfélébb Pumuklihoz kapcsolódó tárgyak megtalálhatóak voltak, az egészen apró figuráktól kezdve, a mesekönyveken át a ma bemutatásra kerülő flakonig minden.
A flakon természetesen műanyagból készült és a gyártás során igyekeztek figyelni a kidolgozásra és a figura formájára is, ami szerintem egészen jól sikerült.

A figura teste viszonylag egyszerűen lett kidolgozva. Ez alatt leginkább azt értem, hogy igyekeztek megőrizni a flakon formát a tervezés során, ami egészen jól sikerült is.
A figura lába valamennyire ki lettek dolgozva, de a kezek lényegében csak jelzés értékkel kerültek fel a flakonra. A gyártás során sárga műanyagot használtak a flakon elkészítésére, de zöld festékkel a kobold nadrágját felfestették a flakonra.
Persze a test mit sem érne a jellegzetes Pumukli fej nélkül, aminek elkészítésére nagy gondot fordítottak. Talán itt igyekeztek visszaadni a legjobban a népszerű mesehős alakját. A műanyag fej részletgazdagon lett kidolgozva és a festése is egészen jól sikerült.
A fejet le lehetett venni a törzsről és alatta volt megtalálható a flakon zárására szolgáló kupak, amit letekerve máris ihattak a gyerekek ebből a különleges flakonból.

Valószínűleg a 80-as évek Németországában népszerű termék lehetett ez a kulacs, amivel a gyerekek kirándulásra vagy az iskolába tudtak magukkal innivalót vinni.
A 0.5 literes kulacs aztán szépen elfelejtődött vagy eltört és így viszonylag kevés jó állapotú darab maradt meg.
Szerencsére most egy hozzám is bekerült a gyűjteménybe Fülöp Mónikának köszönhetően. Az állapota kiváló és törésmentes.
Mind a mai napig nyugodtan lehetne használni a flakont, de már jobb helye lesz a gyűjteményben.

Persze igyekszem majd ezt a kincset is megmutatni nektek, de amíg erre nincs lehetőség addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr6117915479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása