Guruló műanyag csiga
2022. augusztus 20. írta: ToyaHSW

Guruló műanyag csiga

gcs1.JPG

A mai napon ismét egy régi műanyag játékot mutatok be nektek, aminek gyártójával kapcsolatban egy kicsit bizonytalan vagyok. Ezúttal egy csigát szeretnék bemutatni nektek, azok közül a játékok közül amit nem olyan régen Fülöp Mónikától kaptam.
A játékra rákeresve feltűnt a DMSZ neve is mint gyártó, de ebben én egyáltalán nem vagyok biztos, így inkább nem hivatkozom úgy a játékra mint ami Debrecenben készült.

A guruló csiga ennek ellenére egy érdekes és különleges darab, ami egészen biztosan sok gyereknek a kedvence volt egykoron.
A játék teljes egészében műanyagból készült és a részletgazdag és aprólékos kidolgozás varázsolja egyedivé és különlegessé ezt a játékot.
A műanyag játék fújt technológiával készült, amire jellemző volt hogy a felhasznált műanyag nagyon jól bírta a gyerekektől kapott terhelést. Ellenben az időjárás és a napsugárzás elég könnyen tökre tudta tenni a műanyagot, ami ezt követően rendkívül könnyen tudott törni és repedni.
Ezért is különleges a ma bemutatásra kerülő kiváló állapotban megmaradt darab.

A játék fontos része a csiga teste, ami kék színt kapott. A kidolgozás egészen igényes, bár anatómiailag nem igazán tökéletes, de ez egy gyerekjáték esetében megbocsátható bűn. A csiga fején található két szem, amelyekben a belül található fekete műanyag még mozog is, de még a fejtetőn található két csáp is szépen ki lett dolgozva.
A csiga teste is valóban hasonlít egy csigáéra, de itt már kellett kompromisszumot kötni a kerekek miatt. A kerekek a csiga testének alsó részén lettek elhelyezve. A két fém tengely végén kaptak helyet a nagyméretű piros kerekek. A tengelyek szándékosan nem egyenesek, ennek a megoldásnak köszönhetően pedig a játék húzása közben a csiga egy kicsit mozog fel-le irányba is.
Természetesen a csiga mit sem érne a háza nélkül, amit itt is a hátán hord a játékállatka. A csigaház sárga színt kapott és a kidolgozása, formája és részletgazdagsága is egészen igényes.
A csigaház pattintásos megoldással került fel a csiga hátára, ennek megoldásnak köszönhetően viszont gyakran elveszett az eltelt évek alatt.
Szerencsére ebben az esetben ez nincs így és a házikó is megmaradt, ahogy a csiga többi része is.

A gyerekek ezt a játékot tologathatták, bár leleményes apukák akár a csápokra kötött madzag segítségével eszkábálhattak húzható játékot is a gyerekeknek ebből a játékból.
Összességében egy szépen kidolgozott, jó anyagokat használó és szép színekkel dolgozó játékkal volt dolguk a gyerekeknek a guruló csiga személyében, amire reményeim szerint sokan emlékeznek is gyerekkorukból.

A múzeumban ezzel a régi kinccsel is találkozhattok majd, de amíg nem tudom személyesen megmutatni nektek ezt a játékot, addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr5417912197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása