Műanyag kisvonat
2022. augusztus 04. írta: ToyaHSW

Műanyag kisvonat

muavonat_1.JPG

Az utóbbi időszakban elég sok műanyag játékot mutattam be nektek, amelyek között elég sok DMSZ-es darab volt. Most ismét egy műanyag játékot szeretnék megismertetni veletek, amihez azonban valószínűleg nem volt köze a neves magyar gyártónak.
Azért írtam, hogy valószínűleg mivel a játékon a gyártóra semmi nem utal, de ez a műanyag játékoknál általában szinte természetesnek vehető.

Ahogy említettem ma egy kisvonatot fogok bemutatni nektek, ami egy gőzösből és hozzákapcsolható vagonokból állt össze egykoron.
A játék gyártásánál a 80-as években rendkívül népszerű befúvásos technológiát alkalmazták. Ennek a technológiának nagy előnye volt, hogy az apró részleteket is szépen kilehetett alakítani, valamint a folyamat során használt műanyag nem tört, nem repedt ha megfelelően volt használva és tárolva.
Az ilyen játékoknál használt műanyag legnagyobb ellensége az időjárás és az UV fény volt, ami lényegében teljesen megváltoztatta a műanyag szerkezetét, ami ezután könnyen tört és repedt.
Ilyen megoldással és ilyen anyagból készültek a DMSZ játékok is, amelyek rendkívül időtálló daraboknak bizonyultak.

A játék egy gőzmozdonyból és hozzákapcsolható vagonokból állt. A mozdony viszonylag szépen ki lett dolgozva és fekete színt kapott. Természetesen a részletek felismerhetőek rajta, így a kéményt, az ajtót és ablakokat, de még a szegecseket is felfedezhették a gyerekek a műanyagból készült lokomotívon.
A mozdony 10 cm hosszú, 6 cm magas és 3 cm széles, ami ideális méret volt egy gyerekkéz számára. A mozdonyhoz vagonok is kapcsolhatóak voltak, amelyeket egyszerűen lehetett fel és lekapcsolni. A vagon a hozzám került változatnál zöld színt kapott, de valószínűleg más színekben is készült.
Méreteit tekintve a vagon pontosan megegyezik a mozdonnyal és a kidolgozottság itt is dícséretet érdemel. A vagonon látszanak a fa lécek, de még az ajtónak a zárját is fel lehet fedezni a zöld műanyag kocsin.

Persze fontos volt, hogy mozdonyt és a vagonokat össze is lehessen kapcsolni. Erre ez igazán érdekes megoldást dolgoztak ki a játék készítői. A mozdony hátulján egy furat található, míg a vagon egyik oldalán egy furat, míg a másik végén egy gömbbe végződő csap kapott helyet.
A vagon gömbcsapos végét kellett a mozdony furattal ellátott végébe bepattintani és máris összekapcsolták a gyerekek a szerelvényt. Ennek a megoldásnak köszönhetően bármilyen hosszúságú szerelvény összeállítható volt a játékhoz.

Persze mit sem ért volna az egész, ha a vonat nem gurult volna rendesen. Ehhez fém tengelyeken elhelyezett műanyag kerekek kerültek a játék alsó részére. A kerekek formára idézik a vonatok kerekeit és remekül futottak is.

A hozzám került játék egészen szép állapotban maradt meg. A játék egy mozdonyból és egy vagonból áll, amelyeket gyönyörűen össze lehet kapcsolni és lehet velük játszani.
Az állapot tökéletesnek mondható, bár jó lenne ha több vagon állna a rendelkezésre, de ennek is nagyon örülök.

Ezt az érdekes régi játékot is láthatjátok majd, de amíg nem tudom bemutatni nektek addig jönnek a megszokott fényképek ezúttal is.

Ha valakinek van információja a gyártóval kapcsolatban, akkor kérem ossza meg velem! Előre is köszönöm!

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr8317900897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Balogh Zsolt · http://vonattal-termeszetesen.blog.hu/ 2022.08.08. 20:27:49

Ez megvolt nekem is gyerekkoromban. Az egyik vagon lila volt a másik talán sárga. Mint ha lett volna matrica is az ajtaján. A mozdonyt ellopta a kutya, évekkel később lett meg a kertben ásás közben összerágva.... :(
süti beállítások módosítása