Távirányítós motorkerékpár
2022. július 05. írta: ToyaHSW

Távirányítós motorkerékpár

motoros_1.JPG

Nagyon régen nem mutattam be nektek távirányítós játékot, de most úgy gondoltam érdemes lenne megmutatnom nektek a távirányítós motorkerékpárt, ami néhány hete került a gyűjteménybe.
A játék 1983-ban készült és Hong Kongban gyártotta a Soina nevű cégecske. A gyártó neve teljesen ismeretlen és ennek az oka leginkább az lehet, hogy egy igazi filléres játékról van szó.

A játék egy távirányítós műanyag gyorsasági motor, amelynek a nyergében még egy motoros is helyet kapott. A méreteit tekintve a motor olyan 12 cm hosszú, 8 cm magas a motorossal és 5 cm széles.
Ebből már láthatjátok, hogy igazából egy nem túl nagy játékról van szó.
A motor teljes egészében műanyagból készült és egyszerű fröccsöntéses technológiával került legyártásra. A motor és a motoros egy formában kapott helyet, így lényegében a motor szerves részét képezi a nyeregben helyet foglaló motoros is.
A kidolgozás a játék olcsósága ellenére egészen igényes. A játékot kézbe fogva és szemügyre véve azért fel lehet fedezni a fontosabb részleteket. A motor , a kipufogó, a motoros kezei és lába, az első légterelő, a teleszkópok és még az első lámpa is kidolgozásra került.
A motoron megtalálható a két kerék, amelyeket szabadon lehet forgatni, de mivel ez egy elektromos játék ami előre-hátra tudott menni, így szükség volt valami megoldásra a stabilitás és a hajtás átadására is.
Ehhez a Lendület Motorosnál is használt megoldást alkalmazta a gyártó, ami annyit jelent hogy a játék alján található még két kerék ami a hajtást biztosította és egyensúlyban is tartotta a motorost.

A két aprócska kerékhez egy villanymotor kapcsolódott áttétel segítségével, aminek köszönhetően a motoros tudott haladni a gyerekek irányítása alatt.
Persze ehhez szükség volt a távirányítóra is, ami drótos megoldással kapcsolódott a játékhoz.
A távirányítóba két darab 1.5 V-os AA-s elemet kellett behelyezni és máris indulhatott a móka. A távirányítón található gombokat megnyomva a motoros vagy előre, vagy hátra indult el.
A működés elvéből már láthatjátok, hogy ez valóban nem egy túlbonyolított csillogó játék, hanem valóban a laposabb pénztárcával rendelkező vevőknek készült.
Ennek megfelelően ez a játék nem a tartósságáról lett híres (nem is lett híres).
Sajnos a hozzám került változat sem üzemképes már. Szép állapotban megmaradt, de működésre már képtelen a motoros.
Valószínűleg ez a játék ebben a formában is marad a gyűjteményben, ugyanis ez az a játék aminek a javítására felesleges energiát elpazarolni.
Szerencsére ahogy említettem szépen mutat, a matricák is egészen jól megmaradtak így működésképtelen állapotban kerül majd a távirányítós játékok közé ez az aprócska távol-keleti játék.

Persze a múzeumban reményeim szerint ezzel a kinccsel is találkozhattok majd, de amíg nem tudom nektek megmutatni a játékot jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr8917875755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása