Technofix Twin Train
2022. június 07. írta: ToyaHSW

Technofix Twin Train

twintrain_1.JPG

A mai napon ismét egy érdekes régi játékot hoztam nektek bemutatásra, aminek a működési elve sokak számára lehet ismerős. Ez persze nem a véletlen műve, mivel a Lemezárugyár gyakran merített a Technofix játékokból a saját játékainak elkészítése során.
Ezúttal a Twin Train névre hallgató elemes játékot szeretném majd bemutatni nektek, de mielőtt a játékról ejtenék szót mindenképpen kell néhány mondatot írnom a Technofixről is.

A Technofix elődjét 1922-ben Nürnbergben alapították Georg és Johann Einfalt testvérek és Franz Heussinger, akik nem sokkal később elhunyt. A testvérpárból Georg Einfalt volt a felelős a fejlesztésért és a gyártásért.
A Technofix védjegy 1926-ban jött létre egy közös munka eredményeként, de annyira megtetszett a tulajdonosoknak, hogy 1935-nem már cégnévként használják a nevet.

A cég a kezdetektől játékok gyártásával foglalkozott, de az igazi áttörés a második világháború után történt meg. Ekkor már a technológia olyan szinte állt, hogy a fejlesztők által megálmodott bonyolultabb játékok előállítása sem ütközött nehézségekbe.
A közvetlenül háború után készült játékok a 'Made in US Zone West Germany' jelzéssel kerültek a boltok polcaira, ez a gyűjtőknek nagy segítség lehet a kor beazonosításában.
A cég sikerei a 70-es évek elejéig tartottak ki, amikor a távol-keleti gyártók olcsó játékai betörtek az európai piacra. A cég igyekezett erre reagálni, ezért áttértek a műanyag alkalmazására, de ez sajnos már késő volt.
A céget 1978-ban végül bezárták és az eszközöket és szerszámokat eladták
Így ért véget a Technofix több évtizedes története.

A ma bemutatásra kerülő Twin Train nevű játék a Technofix 330-as kódjelzéssel jelent meg és egy két pályás kisvasút volt elemes működtetéssel.
A játék műanyagból készül préseléses és egy viszonylag nagy méretű játéktérrel rendelkezett. A műanyag használata nagyban megkönnyítette a játékok kialakítását és a formák területén beindulhatott a tervezők fantáziája.
Ezt a megoldást a későbbiekben a Lemezárugyár is alkalmazta, azonban a hazánkban használt műanyag minősége tragikus volt, így mind az Autópálya, mind pedig a Gigant hegyibánya játékok könnyen megsérültek és kerültek ezt követően a kukába.

De hogyan is nézett ki a Twin Train és pontosan mit is tudtak csinálni vele a gyerekek játék közben?
A játékhoz két vasúti szerelvény tartozott, ami egy-egy mozdonyból és két-két vagonból állt. Ezeket a vonatokat kellett a játéktér két vágányán irányítani.
A pálya vagy hívhatjuk terepasztalnak változatos terepet biztosított a játékhoz. A vonatoknak fel kellett kapaszkodni egy dombon, majd pedig a dombtetőről induló lejtőn keresztül értek a vasútállomáshoz, majd ezt elhagyva ismét az emelkedőn kapaszkodtak fel.
A felkapaszkodásban egy villanymotor és a szokásos menetes rugós megoldást alkalmazta a Technofix, amit ekkora már tökéletesre fejlesztettek. A motor működtetéséhez egy darab 1.5 V-os góliát elemre volt szükség, amit a pályába kellett elhelyezni, amit ezt követően egy fém pályadarabbal kellett lefedni.
A vonatok két nyomvonalon is képesek voltak haladni. Ehhez egy kart kellett elmozdítani a játéktér szélén és ekkor egy terelőelem elmozdulásával a vonatot másik pályára lehetett irányítani.
Ezen kívül lehetőség volt még a szerelvények megállítására is az állomásnál. Amit a pálya felett elhelyezett kapunk található kar elmozdításával lehetett lezárni.

A szerelvények egy gőzmozdonyból, egy személyvagonból és tehervagonból állnak, de a vagonokat tetszés szerint is összerakhatták a gyerekek, így akár személy és tehervonat is körözhetett a pályán.
A mozdonyok alján található volt egy-egy kampó, ami beakadt az emelkedőben található menetes rugóba és így a vonat ennek segítségével tudott felkapaszkodni az emelkedőn.

A játéktérre szintén érdemes kitérni, mivel grafikailag igazán látványosra sikerült. A pálya egy zöld mezőn terül el, ahol virágok nyílnak és a domb egészen szépen ki lett dolgozva. A sín bizonyos részei kikövezett részeken vezetnek át. Ezen kívül pedig az állomásépület került még fel a játéktérre.
A játékon számtalan érdekes grafikai részletet lehet felfedezni. Van itt autó, lovaskocsi, mozdonyfordító, SHELL raktárépület, de gyárépülettel és különböző reklámokkal is találkozhattak a gyerekek.
Szép és igényes grafikával elkészített játékról van szó, ami még sokadik ránézésre is tud újdonságot mutatni.

A hozzám került játék szinte tökéletes állapotban maradt meg. A vagonok összekapcsolásához gyártanom kellett új kapcsolószemeket és a kocsik megállására szolgáló berendezés egyik karja le van törve. Ennek ellenére a játék teszi a dolgát és a vonat megy rajta körbe-körbe, persze azért néha be kell kézzel segíteni, de ez egy 50 éves játék esetében teljesen természetesnek számít.
Nagyon örülök, hogy egy újabb Technofix gyöngyszemmel sikerült gazdagítani a gyűjteményt, amit reményeim szerint majd Ti is láthattok. Amíg azonban erre nem nyílik lehetőség, addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr5017848843

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása