SIKU VW Passat Variant
2022. március 17. írta: ToyaHSW

SIKU VW Passat Variant

sikupassat_1.JPG

A mai napon egy újabb régi kisautót mutatok be nektek. Ezúttal egy SIKU által gyártott és mára elég ritkának számító kocsival, a VW Passat Varianttal ismerkedhettek meg.
Szokás szerint persze a kisautó bemutatásra előtt néhány szót kell ejteni a gyártóról is, ami ebben az esetben a német SIKU volt.

A SIKU története elég komoly múltra tekint vissza, amit igyekszem most néhány mondatban megismertetni veletek.
Sieper-Werke céget 1921-ben alapították és eredetileg kitűzőket, evőeszközöket, övcsatokat gyártottak különböző fémekből. A cég gyártotta többek között a Mercedes autók orrára kerülő emblémákat is egy időben.
A cég 1950-ben kezdett el játékok gyártásával foglalkozni és ekkor került bejegyzésre a SIKU márkanév is, ami  Richard Sieper nevéből és a Kunststoffe (műanyag) szóból állt össze.
Kezdetben a műanyagból készült játékok jelentették a cég fő profilját, amiből különböző kisállatokat és figurákat gyártottak.
1951-ben készült el a cég az első járművével, azonban ebből sorozat csak 1955-re lett. Ez lett a V sorozat, amiben még műanyagból készült aprócska autókkal találkozhattak a gyerekek, amelyek rendkívül részletesen és aprólékosan lettek kidolgozva.
A műanyag azonban nem volt egy időtálló megoldás, ezért a SIKU úgy határozott, hogy fémből kell elkészíteni a járműveit.
Erre 1963-ig kellett várni, amikor piacra került a 12 darabból álló első sorozat - ezek a játékok szintén a V sorozat részei voltak. A teljes fémre való átállás 1969-ben történt meg, ekkor került piacra az utolsó műanyag kisautó.
A V sorozat után a Super Series darabjaival ismerkedhettek meg a gyerekek, majd ezt követte a SIKU Aeroplanes, a Club Series, a Farmer Series, a SIKU Control és a Super Classic.
Az évek alatt a SIKU komolyan jegyzett cég lett Európában, de az amerikai kontinens meghódítására nem volt esélye.
A SIKU játékok mind a mai napig nagyon keresettnek számítanak a gyűjtők körében köszönhetően a magas minőségnek.

Ahogy azt említettem a mai napon a VW Passat Variant változatát szeretném bemutatni nektek. A kocsi 1029 1614-es számot viseli, amiből nagyon pontosan meglehet határozni a gyártás idejét.
Ez a kisautó elsőnek 1975-ben debütált és a gyártása 1984-ig zajlott. Egy 1:55-ös méretarányú kisautóról van szó, ami teljes egészében fémből készült.
A kisautó több változatban készült az évek során, így metálzöld, zöld, piros festésű autóval is találkozni, ahogy a kínálatban megtalálható volt a rendőrségi és az ADAC változat is.

A SIKU játékok kidolgozása ahogy azt már említettem egészen jó. A kocsin felismerhetőek az apró részletek is és semmiben sem marad el a Matchbox kisautók mögött. A karosszérián felismerhetőek a szellőzőrácsok, a kilincsek, az üzemanyagbetöltő és még a karosszériát védő gumicsíkok is.
Ez egy kombi, amin elsőre furcsának tűnhet, de a hátsó ajtó nem kapott ablakot. Ez nem a véletlen műve. Mivel az autón ez egy nyitható rész, így a nyitás megkönnyítése érdekében nem került ide plexi.
A felnyitható hátsó ajtón keresztül egészen szépen belátni az utastérbe, ahol fehér színű műanyag belsőtér tárul a szemünk elé. A kidolgozás egészen jó és a fehér belső teret a fekete kormány töri csak meg.
Az ablakok egy kis sárga beütéssel rendelkeznek, ami azért megszokást igényel, de egyáltalán nem zavaró. Lényegében akkoriban a Matchbox kisautók is hasonló üvegekkel várták a gyerekeket.

Az alváz itt is fémből készült. A részletek itt nem kerültek kidolgozásra, de azért néhány fontos adat felkerült a fém lapra. Ezek között megtalálható többek között a gyártó logója, a kocsi típusa és a sorozatszám, de ezen kívül az autó fontosabb adatait is megismerhették a gyerekek (lóerő, motortérfogat, maximális fordulatszám, végsebesség).
A futómű egészen igényes. A kerekek műanyagból készültek, de még festés is került rájuk, ezen kívül pedig még némi rugózása is van az egész futóműnek.
A kocsi érdekes módon egy kicsit csendesebben gurul mint egy hasonló Matchbox de más eltérést nem tapasztaltam ezen a területen.
Az egyetlen zavaró dolog a kocsival kapcsolatban a hátsó ajtónál alkalmazott zsanéros megoldás, ami csúnyán belóg az utastérbe és rontja az összhangot.

Persze ez a gyerekeket akkoriban a legkevésbé sem érdekeltek. A lényeg számunkra az volt, hogy legyen sok kisautónk és ezekkel tudjunk jókat játszani.
Manapság már a SIKU VW Passat Variant legkevésbé játékra való. Ezekre a kocsikra már vigyázni illik és óvni őket. Szerencsére a gyűjteménybe most egy sérülésmentes, kiváló állapotban megmaradt darab került, amit majd reményeim szerint Ti is láthattok majd.
Amíg azonban nem tudom személyesen megmutatni nektek ezt a játékot, addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr1417780950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása