Metalbox kisautók
2022. február 17. írta: ToyaHSW

Metalbox kisautók

metalboxcars_1.JPG

A hazai játékgyártásnak számtalan szegmense létezett a 80-as években. Ezek között megtalálható volt a teljesen legális játékok, de sokszor a kisebb hazai gyártók fél vagy teljesen illegális utakra is tévedtek néha.
Erre az egyik legjobb példa az egykori Metalbox, akik számtalan nyugati kisautó illegális másolatát hozták el nekünk. Ezt persze mi akkoriban a legritkább esetben tudtuk, de az évek múlásával ahogy a világ kinyílt előttünk egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy sokszor csak egyszerű másolatokat kaptunk a nyugati játékok mintájára.

A Metalbox nem volt kispályás versenyző, ugyanis a Matchbox, a Majorette és a Politoys kisautónak másolatai is megtalálhatóak voltak a kínálatukban.
A  GMK által készített játékokkal egészen biztosan Ti is találkoztatok gyerekként, hiszen jellegzetes bliszteres csomagolásuk és érdekes matricázásuk egészen biztosan sokak számára örök emlék marad.
A mai napon az általuk készített néhány autóval ismerkedhettek meg.

Kezdjük is a sort rögtön az egyetlen kakukktojással. Ez pedig nem lesz más mint az Auro Metal által gyártott Zastava Yugoval. Ez egy olyan játék aminek csak a forgalmazását vette át a Metalbox, a gyártással nem ők foglalkoztak.
A jugoszláv háború idején az Auro Metal által legyártott kisautókat vásárolta meg a Metalbox és ezzel a forgalmazás is az ő kezükbe került. A kocsikhoz lényegében nem nagyon nyúltak, esetlegesen a járművek tetejére felkerült egy felpattintható műanyag villogó, de ez csak rontotta az amúgy remek összképet.
A kisautó nyitható hátsó ajtóval várta a gyerekeket és nagyon érdekesen kialakított alvázzal készült. Az alvázon olvasható is az eredeti gyártó neve, a kocsi márkája és az előállító ország is.

De a kisautók legtöbbje illegális másolat volt, amelyek közül most kettőt mutatok be nektek - ezt a két kocsit a Politoys játékáról másolták le a GMK szakemberei.
Elsőként a Renault Alpine 310-es átalakított hazai változatát mutatom be nektek. Ez egy egészen aprócska játékautó, ami 1:70-es méretarányban készült.
A kocsi fém karosszériával és az olcsó előállítás jegyében műanyag alvázzal került a kereskedőkhöz. A kocsik színei változatosak és készült belőle villogóval ellátott és civil verzió is.
A belső tér nem került kidolgozásra, de mivel egészen apró ablakok vannak a kocsin, így ennek hiánya egyáltalán nem volt zavaró.
A festés viszonylag szép és a karosszéria formáját is egészen jól sikerült az eredeti modellről megőrizni. 
Az alváz műanyagból készült és barna színű. Itt feltüntették az autó összes fontosabb adatát, így többek között a típust, a motortérfogatot és még a végsebességet is megismerhették a gyerekek.
Az alváz és a karosszéria egyszerű pattintásos megoldással van összekapcsolva, amit viszonylag könnyen meglehetett bontani szerencsére.
A futómű kicsit lötyögős, kicsit mozgós és nincs is olyan szép mint az eredeti Politoys játékon, de a feladatát ellátja itt is.
Ami még mindenképpen szót érdemel az a dekoráció. Az alapvetően versenyautóként funkcionáló A310-esnek már a rendőrségi változata is egy kicsit túlzás, de a matricázás mindenen túlmegy.
A kocsi elején egy P betű és egy csillag található, míg a motorborításon a Police Kojak felirat olvasható. Ez valószínűleg az akkoriban nagyon népszerűnek számító amerikai televíziós sorozatnak köszönhetően került fel a járműre.
Érdekes darab az már egyszer biztos.

A másik Politoystól lenyúlt kisautó egy Buggy. A Politoys a Buggy kisautót egy viszonylag egyszerű változatban készítette el, ami kapott megfelelő dekorációt és megfelelő méretű kerekeket is.
A Metalbox persze ez a kocsit is lemásolta és ha már ideáig eljutottak akkor némileg át is alakította. A magyar változat ebben az esetben is maradt a fém karosszéria, műanyag alváz megoldásnál. A legnagyobb változás azonban mégis a tető környékén kellett keresni a játék esetében.
A Politoys egyszerűen elkészítette a tetőt ami hátranyúlt a hátsó üléssor fölé és kész. A GMK-nál úgy gondolták ez így túlságosan egyszerű, így a tetőt egy darabon megnyitották és a hátsó részre pedig felkerült egy tetőcsomagtartó.
Ennek a megoldásnak köszönhetően több változatban is legyártható volt a játék, így készült tolótetős és búvárfelszereléses változat is, de valószínűleg a nyitott tetejű változatot is csomagolták. A játék viszonylag hosszú ideig volt gyártásban és ezen idő alatt a legnagyobb változás a kerekeknél történt.
A színválaszték kb. végtelen volt. Készült piros, kék, zöld, fehér, arany és még ki tudja milyen színekben ez a kisautó is.
Dekorációként a motorháztetőre matrica került, ami autónként eltért egymástól. A hozzám került arany változat elején egy Miami Beach feliratos pálmafás matrica díszeleg, de találkoztam Africa és California dekorációval készült változatokkal is.
Összességében ez is egy érdekes kisautó amiből sajnos elég kevés maradt meg igazán szép állapotban.

Ezekkel az itthon készült játékokkal is találkozhattok majd nálam, de amíg nem tudom nektek személyesen megmutatni ezeket a kisautókat, addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr1917541182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kéki béla 2022.02.18. 04:28:52

Ezeket már egészen pici gyerekként is borzasztóan gagyinak tartottam.
Nem konkrétan a gyártó játékait, hanem ezt a minőséget.

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2022.02.18. 09:54:49

Remek post Toya, köszi!

@kéki béla: Ezek pont egészen jók, a Zastava szerintem lazán felveszi a versenyt akkoriból bármivel. A két másik hazai viszonylatban jónak számítanak, de az akkori versenytársak közt tényleg van egy csomó ami már akkor szemét volt, amikor becsomagolták.

kéki béla 2022.02.18. 10:09:12

@Sam. Joe: a Zastava(?) még elmegy, de a másik három már látványként is a "nekem ez nem kell" kategória volt. És most 5-7 éves gyerekről beszélek.

Mondjuk pl egyes játékhelikopterekről évtizedekkel később derült ki, hogy nem a játék, hanem az eredeti gép formatervezőjének mentek el otthonról, mikor a gépet tervezte. :D
De ezeken a játékokon el vannak rontva az arányok, iszonyat vastag a festékréteg stb.

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2022.02.18. 10:11:32

@kéki béla: Hát a "Police Kojak"-ra nincs mentség, ez is tény. Helikopter: Állati kíváncsi vagyok, hogy melyikre gondolsz!

kéki béla 2022.02.18. 10:22:46

@Sam. Joe: bár visszagondolva, az ilyen kizárólag az alkotó fejében létezőnek gondolt helikopterek inkább rajzfilmekben fordultak elő, nem annyira játékként.

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2022.02.18. 10:38:05

@kéki béla: Ja, hogy valódi gépekre gondolsz! Teljesen adom, ezek tényleg nagyon viccesek. CH-21?
www.cactusairforce.com/inventory_item/ch-21-flying-banana-helicopter/

Az itt három (azt hiszem) posttal ezelőtti Matchbox helikopter viszont tényleg fantázia gép, sok helikopter jellemző típusjegyeiből összegyúrva, de én azt gyerekként nagyon szerettem.

Én erről gondoltam mindig, hogy fantázia szülte, közben meg nem:
matchbox.fandom.com/wiki/Seasprite

A TV Macinak is volt ilyenje amúgy. Mondjuk ő Matchboxból tök jól volt eleresztve!
www.youtube.com/watch?v=1sSZAotvDgE

ToyaHSW 2022.02.20. 20:19:59

@Sam. Joe: Csak egy kérdés. Erre van tipped?
Azt mondták nekem, hogy lengyel...Szerinted?

drive.google.com/file/d/1KEdmZkDoYRmLdfceDEqKM4tIIBMS1tl2/view?usp=sharing

kéki béla 2022.02.21. 08:03:37

@ToyaHSW: hacsak nem személyesen neki engedélyezted a hozzáférést, nem elérhető a link tartalma.

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2022.02.21. 20:36:19

@ToyaHSW: Nem láttam még ilyet, de körbeküldöm a pajtiknak, hátha valaki.

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2022.02.22. 13:47:12

Update: Ez egyértelműen a Majorette Citroen DS Camargue koppintása - de gondolom eddig magadtól is eljutottál -, az eredeti bővebben a kollégánál itt:

szirszarjaim.blog.hu/2012/04/06/camargue_gs

De senki sem látott még ilyet. A származására sincs tipp, de láttunk már lengyel Matchbox másolatot:

matchboxmemories.blogspot.com/2012/11/vendegpost-remix-matchboxon-kivuliek.html

ToyaHSW 2022.02.26. 17:05:47

@Sam. Joe: Igen, eddig eljutottam én is, de ettől tovább sajnos nem. Annyi baj legyen, ennél érdekesebb a kisautó.
süti beállítások módosítása