Majorette No.297 - Mack teherautó
2022. február 15. írta: ToyaHSW

Majorette No.297 - Mack teherautó

majorettemack_1.JPG

Most néhány hétig valószínűleg különböző kisautókat mutatok majd be nektek, mivel most egy komolyabb csomagban azok kerültek hozzám.
Az elmúlt napokban mutattam már nektek Matchbox autókat és a Majorettehez közelálló Novacar játékautóit is, ma pedig két igazán szép állapotban megmaradt Majorette teherautót szeretnék nektek megmutatni.
Ez pedig nem lesz más mint a Majorette No.297-es, ami egy Mack teherautó volt. De mielőtt a bemutatóra rátérnénk, néhány szót mindenképpen illik ejtenem a Majorette cégről.

A Majorette céget Emile Veron alapította 1961-ben - a család nevéhez fűződik a Norev márkanév is és ehhez elég a családnevet visszafelé elolvasnotok.
Az Emile által alapított cég eredetileg játékvasutakhoz készített alkatrészeket és kiegészítőket és Rail-Route néven volt ismert, de 1964-ben már kisautók is feltűntek a kínálatban náluk, majd ezt követően 1967-ben felvette a cég a Majorette nevet.
A francia cég a Matchbox legnagyobb riválisa lett köszönhetően a szépen kidolgozott aprócska autóknak. Mindig kiemelt szerepet kaptak a cég játékai között a francia márkák, de természetesen más világszerte ismert autókkal is lehetett náluk találkozni a kínálatban.
A 80-as években nagyon jól ment a cégnek, így felvásárolták a riválisnak számító Solido-t és a Novacart is.
Persze a kínai játékok térhódítása őket is nagyon megviselte, így a csődöt elkerülendő lényegében kézről-kézre adták a vállalkozást a befektetők.
2009-ig ebben a bizonytalan gazdasági környezetben működött a Majorette, amikor végülis biztos kezekbe került a vállalat. Ekkor vásárolta meg a céget a Simba-Dickie és a mai napig ő segítségükkel működik a Majorette és a Solido is.

Ahogy említettem már ma a Majorette No.297-es számot viselő Mack teherautót mutatom be nektek, ami a Mack Superliner 1977 és 1993 között készített változata alapján készült.
A kisautóból több változat is megvásárolható volt, így készült dömper, betonkeverős és vontató változatban is többek között.
A kisautó méretaránya 1:100-hoz, ami a legideálisabb méretnek számít a kisgyerekek számára.
Jellemzően minden változat más festésű teherautót kapott, így a dömper általában kék, a vontató piros, míg a betonkeverős sárga színben volt megvásárolható.
A kidolgozás igazán igényes és aprólékos, amit most igyekszem bemutatni nektek, felhívva a figyelmet a szerintem érdekes részletekre.

A teherautó fém felépítményt kapott. A fülke nagyon szépen kidolgozott és arányos. Sajnos a belső tér nincs kidolgozva, de ekkora méretnél ilyen pici ablakoknál ez egyáltalán nem feltűnő hiányosság.
A hűtőmaszk, a kipufogó kémények, a fellépők viszont viszont műanyagból vannak és az alváz részét képezik. Ebből már kikövetkeztethetitek, hogy az alváz az ennél a játéknál műanyagból van, de mivel krómhatású festést kapott a játék ezen része, így ez egyáltalán nem feltűnő.
A felépítmény mind a dömper, mind a vontató esetében szépen és aprólékosan kidolgozott. A dömper billenőplatója fémből van és szépen el lett készítve. Kívül az erősítésként szolgáló bordázat látható, belül pedig a dömperekre jellemző csúszást segítő rovátkolás is látszik.
A vontatónál a felépítmény érthető okból műanyagból készült. Ennek ellenére erre sem lehet különösebb panasz. A járdalemez mintázatú plató közepén található a vontató szerkezet, amit kilehetett hajtani hátrafelé és a végén található kampóra fel is lehetett akasztani egy másik kisautót.
A futómű a megszokott Majorette ennél a játéknál is. A kerekek műanyagból készültek és ami igazán szembeötlő, hogy a Matchbox kisautók jellemző rugózásával itt egyáltalán nem lehet találkozni.

A hibái ellenére én úgy gondolom, hogy a Majorette Mack Superliner egy igazán szépen kidolgozott kisautó, amivel szívesen játszott egykoron minden kisgyerek.
Persze a többi játékhoz hasonlóan ezekkel a gyönyörű állapotban megmaradt teherautókkal is találkozhattok majd, de amíg személyesen nem tudom megmutatni nektek ezeket a játékokat addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr2817509896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása