Variációk egy témára - Mackó figurák
2022. február 05. írta: ToyaHSW

Variációk egy témára - Mackó figurák

mackok_2.JPG

Ismét egy válogatást hoztam nektek a különböző trafikokban megvásárolható műanyagból és gumiból készült figurákból. Ezúttal a témát a mackók szolgáltatták, amiből egy egész szép kis csomag jött össze nálam az elmúlt időszakban.
A kisállatkás figurák nagyon népszerűek voltak egykoron a kicsi gyerekek körében, akik szívesen játszottak ezekkel az állatokkal. Persze a különböző gyártók is felismerték ezt, így gumiból, műanyagból és más anyagokból is készítették a gyerekek kedvenc figuráit.
A nyuszi, a róka, a kutya, macska és a mackó örök kedvenc volt és bőségesen lehetett válogatni ha a gyereknek kellett egy ilyen figura.
Most a mackókat járom egy kicsit körül és mutatok nektek néhány érdekesebb darabot - lesz némi átfedés, hiszen van amit már bemutattam, de mivel ezek újabb darabok így arra gondoltam elférnek a bemutatóban ismét.

Bele is vágok rögtön a közepében a 80-as évek legnépszerűbb macijával. Ez pedig nem volt más mint az 1980-as Moszkvai Nyári Olimpia kabalafigurája Misa mackó, akit szinte mindenki ismert.
Az olimpia évében gyakran köszönt vissza a televízió képernyőjéről a maci figurája, ami persze a gyerekeknek a tetszését is azonnal elnyerte. A kabalaállat lényegében mindenről is visszaköszönt a gyártóknak köszönhetően, amelyek között megtalálhatóak voltak a különböző játékok is.
Misa mackó figurája különböző méretben volt megvásárolható, azonban mivel ebből a figurából már három darab van nálam azt gondolnám ez a méret és kidolgozás volt a leggyakoribb. A játék amúgy gumiból készült és bőven le volt festve, valamint még egy olimpiai öv is látható volt a szépen kidolgozott kismackón.

Ahogy említettem műanyagból is készültek ilyen játékmackók. Az ilyen játékok általában fúvásos technológiával készültek. Ennek köszönhetően jóval időtállóbb daraboknak bizonyultak mint a fröccsöntéssel készült társaik.
Ebből két változatot tudok most nektek bemutatni. Egy aprócska sárga színű macit, amiről nekem mindig a DMSZ maci jut az eszembe és egy kék színű álló mackót.
Ennél a két játéknál a kidolgozás már nem volt annyira alapos mint a gumiból készült olimpiai maciknál, de azért a figurákban még fel lehetett ismerni az állatokat.
A műanyag állatkáknál a leginkább zavaró a szín volt, ugyanis akkoriban szinte minden színben elkészítették a gyerekek kedvenc állatkáit és kevés csúnyább dolog van mint egy piros színben pompázó mackó.

A bevezetőben szót ejtettem róla, hogy bár a műanyag és a gumi volt a figurák elkészítésénél a legnépszerűbb anyag, de azért használtak mást is.
Erre is hoztam ma nektek egy példát, ez pedig a bennem cirkuszi benyomást keltő cilinderes maci lesz. Itt rögtön több anyagot is használtak a gyártás során és itt fordítottak a legtöbb figyelmet a kidolgozásra. A mackóból csak a fejet láthatjuk lényegében, de az egészen jól ki lett dolgozva. A fej szürke és szőrös, vannak fülek és az arcocska is szépen kidolgozott. A maci fejére pedig egy cilinder került.
Ezen kívül ruhát is kapott a játék, ami szerintem egészen jól mutat rajta és növeli is a kidolgozottság érzését.
A mackón a lábak és a karok mozgathatóak, bár mindig visszaállnak az eredeti helyzetbe :)
A véleményem szerint ez a legigényesebben elkészített darab, de tudom ez ízlés dolga.

Persze ezeket a játékokat is megnézhetitek majd személyesen ha minden jól megy, de amíg nem tudom megmutatni nektek addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr7117205928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása