Logikai kirakós - Kereszt
2021. december 09. írta: ToyaHSW

Logikai kirakós - Kereszt

geokereszt_1.JPG

Ismét hoztam nektek egy klasszikus logikai játékot a gyerekkorunkból, amit persze mind a mai napig meglehet vásárolni, igaz már fából gyártva.
A kirakós logikai játékok mellett népszerűnek számítottak a 80-as években a különböző geometriai fejtörők is, ahol meghatározott formájú elemekből kellett egy bizonyos formát kirakni. Általában ezeket a játékokat a hazai kisipar készítette és különböző vásárokban, trafikokban lehet őket a legkönnyebben megvásárolni.
Az elmúlt napokban több ilyen játékot is mutattam nektek és ma is egy ilyen darabbal folytatom a sort.

A geometriai játékok azért készültek, hogy a gyerekek megismerkedjenek a különböző térbeli formákkal játékos formában. Ezeket a játékokat általában műanyagból készítették és ahogy azt említettem már egy bizonyos forma kirakására volt lehetőség az elemekből.
A játékok elkészítése komoly kihívást jelentett akkoriban, hiszen az egyes elemeket rendkívül pontosan kellett legyártani és nagyon jól kellett egymáshoz illeszkedniük az alkatrészeknek, ezek a játékok ugyanis az összeépítést követően nagyon stabilak voltak.
Egy lötyögő vagy nehezen beilleszthető elem egyaránt tönkre tudta volna tenni a játékélményt a gyerekek számára.

A játék úgy zajlott, hogy a gyerekek megnézték a kész formát, majd ezt követően a szülők vagy barátok szétszedték a játékot elemekre, amit ezt követően össze kellett rakni.
Ez persze csak elsőre hangzik nagyon egyszerűen, ugyanis ezekre a játékokra jellemző volt hogy csak megfelelő sorrendben lehetett az elemeket a helyükre illeszteni. És ezeknek a játékoknak ez is volt a legnagyobb hátrányuk.
Mint tudjuk a gyerekek rendkívül könnyen tanulnak, így az elemek megfelelő sorrendjének megjegyzése sem volt számukra komoly feladat, ami nagyon lerövidítette a játék hasznos idejét.
Gyerekkorunkban néha elővettük ezeket a játékokat az első kirakást követően, de hosszú órákra már nem kötött le bennünket sajnos, így egy része ezeknek a játékoknak elajándékozásra került vagy egyszerűen évek elteltével kidobásra kerültek.

Szerencsére azért maradtak meg ilyen játékok, így én is betudok mutatni nektek egy darabot a gyűjteményből. Remélem egyszer majd személyesen is láthatjátok ezeket a kincseket, de addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr7916779506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása