Centurions: Power Xtreme flipper
2021. november 12. írta: ToyaHSW

Centurions: Power Xtreme flipper

centurions_2.JPG

A 70-es, 80-as években nagy népszerűségnek örvendtek a különböző flipper játékok a gyerekek körébe, amivel egy kicsit a játéktermek hangulatát lehetett a gyerekszobába varázsolni.
Itthon a Lemezárugyár Csengő-Bongója és a Dingball játéka volt a legkönnyebben beszerezhető, de természetesen külföldön is készültek hasonló játékok.
Ezek a játékok felépítésre és működésielvre teljesen azonosak voltak, így lényegében csak a grafika és a pontszám kijelzése változott az egyes típusoknál.

Ezúttal a Centurions: Power Xtreme témájú flippert szeretném bemutatni nektek. Elsőként persze jön a jogos kérdés, hogy mi is az a Centurions: Power Xtreme?

A Centurions: Power Xtreme egy rajzfilmsorozat, ami 1986-ban indult útjára. A történetet és a szereplőket Jack Kirby és Gil Kane találtam ki, azonban a rajzfilmet már Japánban a Nippon Sunrise 's Studio 7 készítette.
A történet a nem túlságosan távoli jövőben játszódik, ahol a gonosz Dr.Terror igyekszik meghódítani a földet hogy a földlakókat robotrabszolgákká változtassa.
Velük szemben áll a Centurions gárdája, akik PowerXtreme kiáltás után különböző fegyverrendszerekkel lesznek felvértezve és ezzel igyekeznek felvenni a harcot a gonosz csapatával.
A rajzfilmből összesen 65 rész készült és elég sikeres is volt a maga idejében.

Ennek köszönhetően a játékgyártók közül olyanok is felfedezték maguknak a sorozatot mint a Kenner, akik számtalan akciófigurát gyártottak a Centurions témában is.
A Durham Industries pedig egy flipper játékot készített, ami szerintem sokak számára meglepetésként hat hogy a szomszédos Jugoszláviában került legyártásra.
A játékot a Mehanotehnika készítette, akik szemérmetlenül vették kölcsön a magyaroknál alkalmazott megoldásokat és építették be sorozatosan a saját játékaikba. Náluk készült a Star Mission, a Grand Prix és a G.I.Joe flipper is, amelyek lényegében csak grafikájukban tértek el egymástól.
A Centurions: Power Xtreme is ebbe a sorba tartozott, így nincs más hátra mint kicsit közelebbről bemutatni nektek ezt a játékot.

A játék két igazán jól elkülöníthető részből állt. Az egyik maga a tábla volt, míg a másikon a pontok számolása történt meg. A két fél sok esetben szétválasztható volt, de ennél a játéknál a gyártók inkább a lehajtható megoldást választották, aminek nagy hátránya volt hogy a gyenge műanyagból készült fülek könnyen letörtek.
A tábla felső részében kerültek az elemek, amelyekből 4 darab 1.5 V-os góliátra volt szükség. Ezeket behelyezve máris működőképes volt a játék.
A tábla grafikája viszonylag egyszerű volt. A klasszikusan elhelyezett rugós visszalökők között a Centurions csapatának néhány szereplője volt látható.
Összesen két kar volt, amivel a golyókat visszalehetett juttatni a játéktérre és ezeket a játék oldalán elhelyezett nyomógombokkal lehetett kezelni.
A pontok számlálása úgy történt, hogy a fém golyók a játéktéren lehelyezett rugós visszalökőkhöz értek, amelyek egy fém alapon voltak elhelyezve. A golyók zárták az áramkört, aminek köszönhetően felvillant egy fény a backboxon és a villanymotor hajtású számláló egy keveset hajtott.
Az utolsó mondatomból már gondolhatjátok, hogy a leglátványosabb része a játéknak itt is a backbox, ahol igyekeztek mindent bevetni.
A grafika egészen látványos és a sorozat két főszereplője látható rajta. Ezek kívül egy piros fény, egy apró számláló és egy nagyobb mutatós számláló volt megtalálható rajta.

A játék fontos elemét képezték a lábak. Ezekkel lehetett a megfelelő dőlést beállítani a játéktéren. Összesen négy láb tartozott a játékhoz, azonban ezek nem voltak állíthatóak, így a dőlés és a játék sebessége fix volt.

A hozzám került játék a szokásos backbox fülek letörésétől szenved. Még nem volt időm foglalkozni a hibával, de valószínűleg igyekszem majd kijavítani ezt a hiányosságot a játékon.
Ennek ellenére a régi flipper tökéletesen üzemel és teszi a dolgát. A számlálók számolnak, a csengő csilingel és a lámpa is megfelelően villog játék közben.
Mivel imádom a flipper játékokat, így valószínűleg hamarosan a Blog TV adásában is találkozhattok majd ezzel a kinccsel és természetesen a múzeumban is feltűnik majd.
Amíg azonban nincs lehetőségem bemutatni nektek ezeket a játékokat, fogadjátok szeretettel a képeket a Centurions: Power Xtreme flipperről is.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr4216753872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása