Ébredéstől elalvásig társasjáték
2021. szeptember 28. írta: ToyaHSW

Ébredéstől elalvásig társasjáték

ebrelalv_1.JPG

A mai napon ismét egy társasjátékot mutatok be nektek, amit a Schilling Imrétől kapott játékok között volt. Ezúttal az Ébredéstől elalvásig nevet viselő játékot igyekszem bemutatni nektek.
A játékot valamikor a 80-as évek első felében gyártották a Tri-ton Hiradástechnikai Szövetkezetnél. A Tri-ton neve leginkább az elektromos játékok révén vált ismerté itthon, de természetesen számtalan hagyományos játékot is készített a szövetkezet.
Ezek sorába tartozott az Ébredéstől elalvásig is, ami egy hagyományos dobókockás, táblán lépkedős társasjáték volt, ami igyekezett a gyerekek egy napját bemutatni.

Ahogy azt már számtalanszor elmondtam és leírtam a 70-es, 80-as évek játékainál a szórakoztatás mellett fontos szempont volt a nevelés és az oktatás.
Az Ébredéstől elalvásig játék is ebbe a kategóriába tartozott és a gyerekeket az egészséges életmódra, a tisztálkodásra és a fogápolásra próbálta játszva nevelni.

A társasjátékkal hatan játszhattak maximum egyszere és igazából a 6-10 éves korosztály volt a célközönsége a játéknak.
A játék tábláján 100 mező várta a gyerekeket, akik kockadobással lépkedhettek előre a mezőkön. Fontos szerep jutott a játékban a szerencsére, ugyanis az egyes mezők után jó és rossz pontokat is lehetett szerezni.
A játékot végül az nyerte meg a legmagasabb pontszámmal ért végig a játéktéren.
A tábla tíz mezőjén betűk voltak megtalálhatóak, amelyekhez egy-egy kérdés kártya tartozott. Ezekre a kérdésekre kellett a gyerekeknek helyesen válaszolni, amely után extra jutalompontokat kaphattak.

A játék kidolgozását tekintve egy igazán érdekes darab. A doboz elején már ízelítőt kaphattak a gyerekek abból, hogy mi is vár rájuk, szóval a doboz egyáltalán nem kelt csalódást.
A táblán bár a játékmezők is fontos szerepet töltenek be, de a rajzok azok amelyek azonnal magukra vonják az ember tekintetét. Igazán igényesen elkészített rajzok díszítik a három részbe hajtott játékteret.
Ezen a rajzokon pedig a gyerekek életében egy-egy érdekes vagy különleges pillanat látható. Ilyen például a fogorvosi rendelős, a reggeli tornás vagy a játszóteres rajz is.

Ez a játék is egy igazi korrajz és jellemzően bemutatja a hazai társasjátékok szocialista generációját, amelyekben spórolni, okosan gazdálkodni, szabályosan közlekedni vagy éppen egészségesen kellett élni.

A hozzám került játék egy kicsit viseletes és egy kicsit hiányos. A hiányosságokat kimerülnek a dobókocka és a bábuk hiányában, amelyeket majd igyekszem pótolni.
A táblára ráfér majd egy kis karbantartás, de szerencsére a kártyák megvannak és a doboz is egészen szépen vészelte át az eltelt éveket.

Több más társasjátékkal együtt ezt a játékot is láthatjátok majd, de amíg nem tudom személyesen bemutatni nektek ezt a kincset, addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr1416703144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása