ITES T54-es harckocsi
2021. június 03. írta: ToyaHSW

ITES T54-es harckocsi

itestank_1.JPG

A mai napon egy Csehszlovákiában gyártott régi lemezből készült harckocsit mutatok be nektek, de szokatlan módon ez a játék már csak dekorációs célokra alkalmas.
Ennek ellenére érdemesnek találtam a bemutatásra, hiszen az ITES ezen játékából elég sok változat készült, amelyek között mára egészen ritka darabok is akadnak.

A történet 1967-ben indul, amikor 80 koronás áron a boltok polcaira kerül a lemezből készült harckocsisorozat első darabja a T54 RA-05-ös. A játék viszonyleg egyszerű mind felépítését, mind pedig kidolgozását tekintve, de mégis egy elektromos játékot kapnak a cseh gyerekek.
A sorozat bővülésére 1968-ig kellett várni, amikor megérkezett a hídelemmel felszerelt harckocsi 96 koronáért, majd 1972-ben megérkezett a rakétahordozó változat, aminek az ára már 93 korona volt, majd a sorozat 1978-ban tovább bővül egy rakétahordozó harckocsival, amin egy lendkerekes rakéta (ezt külön is értékesítette az ITES) kapott helyet 145 koronás áron.

A harckocsi belső részében egy villanymotor kapott helyet, míg a torony mögött volt megtalálható a haladási irány kiválasztására szolgáló kapcsoló. A járműbe egy 4.5 V-os elemet kellett behelyezni a felhajtható motorburkolat alatt található elemtartóban és máris indulhatott a harckocsi előre vagy hátra.
Kormányzás nem volt, így tényleg csak két irányba volt képes haladni a lemezből készült harckocsi.

Update: Sajnos soha nem volt ilyen játékom, így elkövettem egy hibát amit többen is jeleztetek. A harckocsi képes volt jobbra és balra is kanyarodni, amihez a tornyot kellett elforgatni rajta.
Ekkor a játék alján kijött egy fém pöcök, ami megemelte a harckocsi egyik oldalát és akkor csak a talajt érő oldal tudott hajtani.
Köszönöm az információt mein_schranknek és Bagi Dénesnek!

A kidolgozása amúgy egészen jó a játéknak. A kerekek fehér műanyagból készültek, amin a gumi hernyótalp kapott helyet és az évek múltával is egészen jó állapotban maradt meg.
A lemezből készült harckocsit három részből rakták össze. Az alsó részben kapott helyet a motor, az elemtartó és a futómű, amihez a megszokott apró lemeznyelvecskékkel lett rögzítve a felső rész. Erre különböző oldaldobozok kerültek fel szintén lemezből és ehhez a részhez lett rögzítve a torony is a vezérlővel.
A torony forgatható és a rajta található műanyagból készült ágyúcső is mozgatható fel-le irányba. A torony hátsó részén található a már említett tolókapcsoló, amivel a játék haladásának az irányát lehetett kiválasztani. A torony tetején még egy fémből készült antenna, míg az oldalán különböző kapaszkodók találhatóak.
A búvónyílások csak jelezve vannak a tornyon, ezeket se felnyitni nem lehet, se katonák nem kaptak ezen a részen helyet.Összességében egy egészen jó játék lehetett az ITES féle T54-es harckocsi sorozat, amelynek most egy kissé hiányos darabja bekerült a gyűjteménybe.

A játékból alapvetően a motor hiányzik és ezen kívül még néhány doboz a játék oldaláról. A motort tudnám valószínűleg pótolni egy bármilyen ITES motorral, de igazság szerint ezt a játékot kifejezetten dekorációnak vásároltam.
Remélem idővel sikerül majd szert tennem egy működőképes sorozatra is ebből a klasszikus szocialista játékból és akkor azt a múzeumban Ti is kipróbálhatjátok majd.

Amíg azonban erre nincs lehetőség, addig jönnek a megszokott fényképek. Remélem azért így is tudtok egy jót nosztalgiázni majd :)

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr8416573606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mein_schrank 2021.06.04. 16:08:18

bocsi, a tank tudott kanyarodni (szerintem az enyime meg mindig tudna)
erre van az aljan 2 pöcök ami neked hianyzik...

yerico1 2021.06.04. 22:54:04

@mein_schrank: Pontosan, a torony oldalra fordításával lehetett kanyarodni, ilyenkor csak az egyik "lánctalp" forgott.
süti beállítások módosítása