Gumiból készült traktor
2021. május 13. írta: ToyaHSW

Gumiból készült traktor

gumitraktor_1.JPG

A 70-es, 80-as években a kicsi gyerekek elengedhetetlen játékai közé tartozott a sípoló gumiból készült figura, amiből számtalan változat készült.
A legnépszerűbbeknek a különböző állat formájú figurák számítottak, de azért készültek ettől a vonaltól eltérő sípoló gumijátékok is. A ma bemutatásra kerülő darab ezek közé tartozik, hiszen elég szokatlan módon a gumijátéknak traktor formája van.

A játékot Fülöp Mónikától kaptam, amit ezúton is köszönök neki!

A gumiból készült játékok a népszerűségüket több dolognak is köszönhették akkoriban. Nagyszerű szórakozás volt a kicsi gyerekek számára és a sípoló hangot adó játékokkal a gyerekek figyelmét is le lehetett kötni hosszú időre.
Ezen kívül ezeket a játékokat a gyerekek bátran rágcsálták, mivel nem vagy csak nagyon kevés festéket használtak a játékokon. És persze nem utolsó sorban rendkívül könnyen takaríthatóak voltak ezek a játékok.
Ahogy már említettem igazából egy kicsit formabontó lesz a ma bemutatásra kerülő játék, hiszen a traktor formájú gumijáték nem számított éppen gyakran feltűnő darabnak.

Ennek ellenére valószínűleg azért ez a játék is megtalálta célközönségét, akik a kisfiúk voltak. A traktor igazi fiús játék, így egészen biztosan a srácok körében számított igazán népszerűnek a narancssárga sípolós Zetor :)
A gumiból készült játékok fújt technológiával készültek, ami annyit jelentett hogy a gumiba levegőt fújtak ami így felvette a forma alakját és a kihűlés után meg is tartotta azt. A technológiai célból készült furatba aztán bekerült a síp, ami akkor szólalt meg ha a gyerekek összenyomták a figurát és így levegőt préseltek ki belőle.
Ennek a fújt technológiának nagy előnye volt, hogy viszonylag részletgazdag játékokat lehetett készíteni.

Nem volt ez másképp ebben az esetben sem. A traktoron lényegében minden egyes elem pontosan felismerhető. A kerekeken látszanak a bordák, felismerhető a vezetőülés és a motor is, de még a kormányt, a légszűrőt, a kipufogót és a hűtőrácsot is felfedezhetitek az aprócska játékon.
A játék azért a barátságosság jegyében kapott két szemet is, aminek köszönhetően olyan lesz a traktor mintha a Verdák című filmből gurult volna ki.
Természetesen ez a régi játék is tökéletes állapotban maradt meg, ami annyit jelent hogy még a sípoló is megvan az alsó részben.

Ahogy más játékok esetében, ezzel a játékkal is találkozhattok majd a többi gumijáték mellett, de amíg nem tudom megmutatni nektek ezt a kincset addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr7516558974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása