Profix rulett játék
2021. március 16. írta: ToyaHSW

Profix rulett játék

profixroulette_1.JPG

A rulett játékok a szocialista érában nagyon népszerű játéknak számítottak a játékgyártók körében. Ehhez persze kellett a műanyag előretörése is, amelynek segítségével lényegében fillérekből lehetett előállítani viszonylag igényes játékokat különösebb erőfeszítés nélkül.
A rulett játékok pedig pontosan ebbe a kategóriába tartoztak, mivel csak zsetonokra, egy viszonylag egyszerűen elkészített stilizált asztalra és egy rulettkerékre volt szükség és máris készen volt a játék.

A rulett játékok 'őshazájának' az NDK számított a vasfüggöny ezen oldalán. Elsőként a Prefo, majd a későbbiekben a Plasticart is készített rulett játékokat különböző kiszerelésekben és felszerelésekkel.
Az NDK játékokon kívül persze más is látott fantáziát ebben a játékban, így készülhetett el a ma bemutatásra kerülő játékunk, amt a Profix gyártott.
A Profix neve sokatok számára csenghet ismerősen, hiszen a a 80-as években a hazai játékgyártás egyik fontos szereplője volt a cég. Náluk készültek többek között a Playmobil kompatibilis autók és egyéb kiegészítések, de a műanyag építőjátékok világa sem állt messze a cégtől.

A játék egészen ügyes csomagolásban egy átlátszó műanyag táskában volt megvásárolható. Ebben a táskában rögtön láthatóvá vált minden, így lényegében senki nem vásárolt zsákbamacskát.
A táska egyszerű patentokkal volt zárva, amelyeket felpattintva majdnem azonnal indulhatott is a játék.
Ehhez összesen az rulettasztalt szimbolizáló műanyag lapot kellett széthajtogatni, kiosztani a zsetonok egy részét és máris indulhatott a játék a barátokkal vagy a családdal.
A rulett szabályaival most nem untatnálak benneteket, ha kíváncsiak vagytok akkor a Wikipédián elolvashatjátok azokat.

Nézzük helyette inkább a játékot és annak részleteit. A dobozról már ejtettem szót. Ebben a dobozban mindennek kialakított helye van. Ez sem teljesen egyedi megoldás, mivel más játékgyártók is alkalmazták ezt az ötletet a zsetonok a kerék tárolására.
A zsetonok kör alakúak voltak és 26 mm átmérővel készültek. Az egyik oldalukon az érték, míg a másik oldalukon a Profix logója volt megtalálható. A zsetonok értéke 1, 2, 5, 10 és 50 volt.
A rulettkerék egyértelműen egyszerű lenyúlás a Prefo rulettből. Megmernék esküdni rá, hogy még méretben is megegyezik azzal, de valahogy nem forog annyira jól.
Golyóból három is akad a dobozban, ami előrelátásra mutat, hiszen ezek az apró fém golyók ha elpattantak akkor elég nehéz volt megtalálni őket.
A tábla pedig a megszokott nagyon vékony zöld műanyag, amelyre felnyomtatták a rulett megfelelő mezőket és a feliratokat is francia nyelven. Persze akkoriban ezt gyerekként nem nagyon értettük, így igyekeztünk a játékokhoz tartozó leírásokból megismerni a rulett szabályait és lelkesen pakolgattuk a zsetonjainkat a táblára és közben reménykedtünk, hogy sikerül bankot robbantanunk :)
Ez persze még a játékban sem sikerült, így gyorsan megtanultuk már gyerekként, hogy a szerencsejátékosok élete nem csak móka és kacagás és sok esetben mindenünk elúszhat egy-egy rosszul megrakott téttel.

A játék szerencsére tényleg kiváló állapotban maradt meg. A doboz gyönyörű, a zsetonok megvannak, a rulettkeréken rajta vannak a számok és még a tábla sem annyira gyűrött.
Ha belegondoltok, hogy ez egy igazi Profix játék akkor sokak számára még érdekesebb és értékesebb lehet. Sajnos ez a játék sem az enyém,  de azért néhány képet hoztam nektek róla. Remélem akad köztetek olyan, akinek volt ilyen Profix rulettje gyerekként és kellemes emlékeket idéznek fel a fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr2116467164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása