Plaspi Grossblock építőjáték
2021. február 16. írta: ToyaHSW

Plaspi Grossblock építőjáték

plaspi_1.JPG

Az NDK játékgyártásából leginkább a távirányítós autókra, a különböző lányoknak készült háztartási eszközökre emlékszünk, pedig ezen kívül is készítettek még klassz játékokat a Német Demokratikus Köztársaságban.
Ezek közé tartoztak a különböző építőjátékok, amelyek közül a Pebe által gyártottakat szerintem nagyon sokan ismerik, de a ma bemutatásra kerülő Plaspi építőjátékok is nagyon jól sikerült darabok voltak.

A Pebe játékok leginkább a LEGO-hoz voltak hasonlíthatóak mind kidolgozásban, mind az elemek kapcsolódásában, addig a Plaspi Grossblock sorozatának darabjai teljesen más úton közelítették a témát.
A Pebe kemény műanyag elemeivel ellentétben a Plaspi játékokban vegyesen voltak megtalálhatóak a keményebb és a puhább elemek is. 
Persze a különbség nem ennyiben merült ki, hiszen míg a Pebe játékokból általában járműveket lehetett építeni, addig a Plaspi játékai inkább az épületekre koncentráltak (persze egyes készletekhez járművek is tartoztak).
A Plaspi Grossblock sorozata összesen öt változatban volt megvásárolható, amelyeket Typ 1-2-3-4-5 jelöléssel láttak el.
Az egyes készletekben más és más elemek kaptak helyet és ennek megfelelően más épületeket is lehetett építeni az egyes készletekből, azonban ha egy kisgyerek több készlettel is rendelkezett, akkor már szinte bármit megtudott építeni a Plaspi Grossblockból.

Lehetett a Plaspi játékokból építeni társasházat, családi házakat, de akár egy komolyabb hotel megépítése sem jelentett akadályt ha megfelelő számú építőelemmel rendelkeztünk.
A Plaspi Grossblockban az építőelemek választéka elég bőséges volt. A játékot leginkább a magyar Panel Házépítőhöz tudnám hasonlítani. Itt is megtalálhatóak voltak az ajtóval, ablakkal ellátott falak, födémek, tetők, erkélyek, áthidalók, garázskapuk, de még virágládák is.
Ezekből az elemekből pedig tényleg viszonylag egyszerűen megtudták építeni a gyerekek a készlethez kapott rajz alapján az adott épületeket.
A Plaspi Grossblock ezek változatához eredetileg tartozott személyautó és traktor is, amit a gyerekeknek az épületekhez hasonlóan össze kellett szerelni.

A Plaspi Grossblock készleteket mára elég nehéz lett beszerezni és a gyűjtők előszeretettel csapnak le a szebb állapotban megmaradt darabokra.
Nekem ezzel a játékkal pusztán szerencsém volt. Igaz hiányzik néhány elem a készletből (és a járművek), de ezeket az elemeket majd megpróbálom 3D nyomtatással pótolni, de legalább az eredeti doboz, a magyar és a német nyelvű leírás megvan a készlethez.
Szerintem hétvégén megpróbálok a Blog TV adásában majd valamit építeni a készletből már csak a móka kedvéért is.

A múzeumban természetesen ezzel a játékkal is találkozhattok majd, de amíg nincs lehetőségem megmutatni nektek ezt az NDK játékot, addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr5416429778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pobeda 2021.02.18. 17:51:01

Nekem volt ilyen. De lehet, hogy valahol még meg is van.

TheRminator 2021.02.18. 20:19:15

Nekem van ilyenből nem játszott vadonatúj is.
süti beállítások módosítása