Panel házépítőjáték
2018. október 26. írta: ToyaHSW

Panel házépítőjáték

panel_1.JPG

Már a nagyon régi időkben is hatalmas népszerűségnek örvendtek a különböző építőjátékok a gyerekek körében. Az első időkben erre a célra építőkockákat használtak, amelyek készülhettek fából vagy kőből is.
Az idő haladtával és a műanyag térnyerésével azonban egy új korszak vette kezdetét. Ekkor kezdtek el tömegesen terjedni az építőjátékok, amelyek közül nagyon jól megkülönböztethetünk néhány markáns vonalat.
Ezek közül az egyik a LEGO féle vonal volt, ahol az elemek viszonylag szabadon kapcsolódhattak egymáshoz. Ilyen játék volt a LEGO, a Pebe, de még a GABI építőjátékot is ide sorolhatjuk.
A másik vonal az egyedi megoldással összekapcsolt építőjátékok csoportja volt. Ebbe tartozott többek között a Java vagy a Babylon építőjáték is. Az elemek viszonylag kötöttek voltak, azonban az összekapcsolásnak köszönhetően néhány érdekesebb formát össze lehetett építeni ezekből a játékokból is.
A harmadik kategóriába a paneles építőjátékokat sorolom. Ilyen volt a Plaspi Grossblock, a Kari Baukasten vagy a ma bemutatásra kerülő hazai Panel házépítőjáték is.

Ahogy a nevéből már kikövetkeztethetitek itt viszonylag kötve volt a kezünk az építés során, hiszen az előre meghatározott elemek csak a megtervezett módon kapcsolódhattak össze és bár kaptunk a játék során valamennyi szabadságot ez közel sem volt akkora mint egy LEGO esetében.
Persze a részletesen kidolgozott építőelemeknek köszönhetően nagyon stabil és realisztikus dolgokat lehetett cserébe építeni.

A Panel házépítőjátékot a budapesti Műanyagipari KTSZ készítette. Sajnos pontos dátumot a játék polcokra kerüléséről nem tudok mondani, de mivel a panelekből épült házak itthon a 60-es években jelentek meg, így a játék is valószínűleg a 60-as évek végéről vagy a 70-es évek elejéről származhat.
Az elemek választéka nem sokban különbözik a más hasonló játékokétól. Megtalálhatóak a csomagban az építkezéshez elengedhetetlen alaplapok, födémek és tetők, a falak építéséhez szükséges sarokelemek, ablakokat és ajtókat tartalmazó panelek és az összekötésre szolgáló áthidalók is.
Ezen kívül még extra elemeket is találhattak a gyerekek a csomagban, amiből kerítést, teraszt, kéményt, de akár erkélyt is készíthettek.
A készlethez tartozó leírásban 12 különböző épület rajza volt megtalálható (hamarosan digitalizálva elérhető lesz majd a Doksikban), de természetesen azért más épületeket is fel lehetett húzni a készletből.
Különösen nagyra bővültek a lehetőségek, ha a szülők rögtön két készlettel lepték meg a csemetét. Persze ez nem volt egyszerű dolog, hiszen egy doboz Panel házépítőjáték ára 120 Ft volt, ami nem számított akkoriban csekély összegnek.

A készletet egy Facebook csoportban vásároltam. Tényleg kiváló állapotban maradt meg. A kartondoboz eredeti és sértetlen, a rajzokat tartalmazó kis füzetecske komplett és egyetlen elem sem hiányzik vagy tört még el a játékban.
Ez utóbbi azért nem kis szó, hiszen nagyon kemény és könnyen pattanó műanyagból készült a játék.

Szerencsére épségben maradt meg ez a ritkaság, így lehetőségetek lesz majd nektek is megnézni a játékot a múzeumban.
Amíg azonban nem tudom személyesen megmutatni nektek ezt a kincset, maradnak a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr5814324385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása