Autós kilövő játék
2021. február 04. írta: ToyaHSW

Autós kilövő játék

kilovo_1.JPG

A mai napon ismét egy érdekes régi játékot mutatok be nektek a 80-as évek közepéről, amiről be kell vallanom eddig még nem is hallottam.
Hasonló játékokkal persze találkoztam már, de ezzel a típussal még soha nem futottam össze.
A nyugati kisautókhoz a gyártók készítettek különböző kilövőket, amelyekkel a kisautókat lehetett kellő sebességgel elindítani az állásról. Ezek a kocsik általában kötött pályán haladtak, de ha a kedvünk úgy tartotta elég volt csak a kilövőt használnunk.
Ezek a megoldások a Matchbox és a Hot Wheels kisautókhoz készültek általában, de itthon is készült hasonló Rodeó Autópálya néven a Metalcarnak köszönhetően. Ez utóbbit már be is mutattam nektek ezen az oldalon.

A ma bemutatásra kerülő játék azonban eltér a Matchbox, a Hot Wheel vagy akár a Metalcar megoldásától is. A kilövőn a Grand Prix Start felirat olvasható és ennek megfelelően Formula autókat lehetett elindítani az állásról.
A kilövőben három állás volt, így elég egyértelmű módon három autót lehetett kilőni a játék segítségével. Az autók műanyagból készültek és lényegében csak színükben és matricázásukban tértek el egymástól.
A fehér autó 7-es számmal és Porsche felirattal, a kék autó 13-as számmal és Ferrari felirattal, míg a piros autó 5-ös számmal és Lotus felirattal van 

A játék rendkívül egyszerűen működött. A kilövő szerkezet hátsó részén megtalálható volt egy felhúzó szerkezet és egy kilövő ravasz is. A felhúzó szerkezetet hátrahúzva egy műanyag letörésbe kellett beakasztani a szerkezetet. Ekkor három rugót feszítettünk meg. Az autókat be kellett helyezni tetszőlegesen az állásokba, majd a 'ravaszt' meghúzva elindítani a szerkezetet.
A szerkezet kioldott és hatalmas csattanással lendületbe jött a rugóknak köszönhetően és az autókat elindította az állásból. Természetesen most is kipróbáltam a játékot és a kocsik olyan 3-4 métert gurultak előre.
Az az autó nyerte a futamot, amelyik a legmesszebbre gurult a kilövést követően.

A játékhoz tartozó műanyag kisautókon kívül akár Matchbox vagy Hot Wheels, sőt ha stílusosak akartunk lenni Metalcar kisautókat is tudtunk indítani az állásról, amelyek valószínűleg messzebbre is gurultak mint a pille könnyű műanyag kisautók.
Sajnos a gyártóra utaló jelölés nincs a játékon, összesen annyit találtam a kocsik alján, hogy 1984-ben gyártották azokat.
Igazi trafikos hangulatot sugárzó játék, ami szerencsére kiváló állapotban maradt meg.

Ízelítőnek most néhány kép segítségével igyekszem bemutatni nektek ezt a nagyon klassz régi játékot.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr8916416320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2021.02.08. 09:56:55

ez mekkora rajsoág volt.
nekem nem volt, de akinek igen az nagyon menő volt!
süti beállítások módosítása