Rodeo Autópálya
2019. április 12. írta: ToyaHSW

Rodeo Autópálya

rodeo_1.JPG

A hazai Metalbox neve nem ismeretlen egyetlen régi játékot kedvelő gyűjtő előtt sem. A hazai cég a zavaros 80-as években tett szert népszerűségre itthon kisautóinak és egyéb játékainak köszönhetően.
A Metalbox történetével egy egész bejegyzést meglehetne tölteni, amiben a nagy játékgyártóknak történő bedolgozásról és saját név alatti forgalmazásról is kellene ejteni néhány szót.

Persze ennek a bejegyzésnek nem ez a célja, hanem a Rodeo Autópálya bemutatása. Szerintem a tervezés és a gyártás során azt a kézenfekvő tényt vették alapul a Metalboxnál, hogy ha autókat készítenek a gyerekeknek, akkor akár olyan autópályát is gyárthatnak ahol ezek az autók versenyezni tudnak majd.
Így születhetett meg a Rodeo Autópálya, amit trafikokban lehetett megvásárolni.

A Rodeo Autópálya le se tagadhatná a rokonságot a Matchbox és a Hot Wheels pályáival, bár azoktól lényegesen egyszerűbb kialakítású és ennek köszönhetően olcsóbb játék volt.
Bár az olcsóság visszaköszönt néhány helyen, de a felhasznált anyagokban természetesen nem. A nagyobb márkák is műanyagból készítették az autópályáikat és a Metalbox is ezt a megoldást választotta.
Természetesen itt is kaptak a gyerekek indítóállást, amelyeken el lehetett helyezni az autókat, valamint két egymás mellett futó pályát, amit több módon is össze lehetett építeni.
Az elemek rögzítésére a nagyobb gyártókéhoz hasonló megoldást talált ki a Metalbox, ami annyit jelentett, hogy apró elemekkel kellett egymáshoz rögzíteni a pálya egyes részeit.
A készletben megtalálható volt két kilövő, két döntött kanyar, négy kereszteződés, négy rövid és 8 hosszú pályaelem, valamint 12 darab csatoló is.
Ennek a felhozatalnak köszönhetően lehetőségük volt a gyerekeknek akár egyes, akár páros versenyhez megépíteni a nekik tetsző pályát,ahol az autók akár még találkozhattak és ütközhettek is egymással.

A dobozon két különböző módon megépített pálya is látható, de szerintem az ügyes gyerekek ettől jóval több megoldással is előálltak a gyerekszoba rejtekében.
Apropó doboz. Összes két különböző dobozzal készült a Rodeo autópálya. Az egyik változaton a Rodeo Autópályával játszó gyerekek láthatóak lefotózva, míg a régebbi dobozra egy érdekes rajzos megoldás került. A doboz tetején látható autó engem leginkább a Hobby Cars Datsun 126X-re emlékeztet.

Természetesen a többi 40-50 éves játékhoz hasonlóan az eltelt évek a Rodeo autópályának sem használtak. Az amúgy is gyenge minőségű kartonból készült dobozon már látszanak az eltelt évek.
A kilövő szerkezet működésképtelen volt. A saját fejem után menve gumis megoldással oldottam meg a működtetést és szerintem a Metalboxnál is ezt a megoldást választották anno. Ha nem így lenne kérlek benneteket jelezzétek nekem!
Sajnos a pályaelemek is megszenvedték az idő múlását vagy a sok játékot. Különösen igaz ez a kereszteződésekre és a rögzítőkre, amelyek egy része elveszett, míg a másik része eltört.
Persze ezeket letudom gyártani a 3D nyomtató segítségével és egy részét már le is gyártottam. Még a kereszteződések várják a próbanyomtatást és annak sikere után kompletté tudom varázsolni a készletet.

A múzeumban ezzel a klasszikus kisautókhoz készített kiegészítéssel is találkozhattok majd, de amíg nincs lehetőségem megmutatni nektek ezt a kincset maradnak a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr9014761126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flashy7 2019.04.13. 18:28:08

a kilövők erejét valamilyen gumi adta eredetileg is, elszakadása esetén befőttes gumival lehetett pótolni, szükség esetén többel, amitől erősebb lett, viszont letörtek a fülek, amik a gombnál hátrafeszítve rögzítették a kilövőt. a másik gyenge pont meg az összekötő elemek fülei, mert a kilövő nélkül magasról legurítós pályákat építettünk, de a megfelelő alátámasztás nélküli pálya meg az összekötőket terhelte túl. szóval lehet hogy inkább a gyerek volt a gyenge pont :D

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2019.04.14. 08:23:49

Nevezzük nevén a gyereket: Ez az 1980-as évek végéről származó Matchbox S-100 Smash 'n' Crash pálya módosított másolata. Eleve rideg, törékeny műanyagból készült, új korában is hajlamos volt a törésekre, különösen az elemeket egymáshoz rögzítő darabok. (Volt ilyenem gyerekként, ami a padlásunk kifosztásának áldozata lett, számos mással egyetemben, azóta pótoltam.) A Matchbox eredetijének sokkal jobb minősége, az hogy az elemek némileg rugalmasak, azt is jelentette hogy a rögzítő elemek sokkal jobban egyben tartották az elemeket. A Rodeo hajlamos volt szétcsúszni egy-egy kilövés után, különösen a kanyar elemek voltak arra hajlamosak, hogy elengedjék az egyeneseket, egy-egy nehezebb kisautó* áthaladtakor. Igen silány minőségű játékszer, de valóban az ára a töredéke volt az eredetinek, illetve hozzáférhető volt, az eredeti meg a gyakorlatban nem.
*nehezebb kisautó = gyakorlatilag a legtöbb kortárs Matchbox. Akkoriban szinte minden Matchbox alváza is fémből készült, lényegesen nehezebb és strapabíróbb járgányokat eredményezve, mint a mostani, kikönnyített lepkepukiból készült utódaik.
süti beállítások módosítása