Trafikos dugós játék puska
2021. január 28. írta: ToyaHSW

Trafikos dugós játék puska

hosszupuska_1.JPG

A hazai játékipar első vonalát első sorban a játékboltokban lehetett megvásárolni, de sok termék nem került be a Triál által üzemeltetett boltok kínálatába. Én ezeket a játékokat tekintem a második vonalnak, amelyek nem is feltétlenül minőségük vagy kidolgozottságuk miatt nem kerültek a játékboltok polcaira, hanem egyéb okok miatt.
A második vonal játékai viszont olcsón megvásárolhatóak voltak különböző vásárokban és természetesen a trafikokban is.
A trafikokban akkoriban az újság és dohányárú mellett minden egyebet is lehetett vásárolni (robbanócukorkát, Donald rágót, nyugati gyerekújságokat és természetesen nagyon sok játékot).

Ezek között a játékok között megtalálhatóak voltak a különböző játék fegyverek is, amelyek közül most a két csövű dugós puskát szeretném bemutatni nektek.
A játék teljes egészében műanyagból készült és azt kell mondanom egészen jól is néz ki még mai szemmel is.

A puska teljes hossza kicsit több mint 60 cm, ami egy gyereknek ideális méret volt. A puska válltámaszán a műanyag fa erezetet kapott, míg a csövön és markolaton különböző díszítések kaptak helyet, amelyek között megtalálható az indiánfej, a cirádás vonal, a Hosszúpuska felirat és természetesen a Made in Hungary felirat is.
A dupla csövű fegyver végén egy célkeresztet is találhattak a gyerekek, ami piros színű műanyagból lett elkészítve. Ezt a színt alkalmazták a dugók esetében is, amit a csövek végébe kellett dugni és a eredetileg a puska alsó részén található fülbe voltak bekötve egy spárga segítségével.
Ennek a fegyvernek ugyanis leginkább durrannia kellett és nem messzire lőnie. A ravasz meghúzását követően pedig a dugót elég nagy hanggal kirepültek a csőből és ha nem voltak a fegyverhez rögzítve, akkor elég messzire tudtak repülni.
Persze ehhez még a lövés előtt fel kellett húzni a fegyvert. Ehhez a dugókat ki kellett venni a csövekből, majd ezután a fegyvert a válltámasznál és a csőnél fogva meg kellett törni. Ekkor egy dugattyú hátra csúszott a csőben és megakadt a ravasznál kialakított mechanikában. Ezt követően vissza lehetett zárni a fegyvert, be lehetett tenni a dugókat és már csak a ravaszt kellett meghúzni, ami elég nagy pukkanással lőtte ki a dugókat.

Az indiános és cowboyos filmeken nevelkedett gyerekeknek ennyi elég is volt a jó szórakozáshoz. Szerencsés esetben a haveroknak coltjaik voltak és máris lehetett vadnyugati csatákat vívni egymással.

A fegyver, amúgy több változatban is készült, de lényegében csak néhány részlet változott a gyártás ideje alatt. Az első változat volt amit én is fotóztam nektek, de a későbbiekben készült barna válltámasszal és fehér ravasszal gyártott változat is.
Szívesen mondanám, hogy ezzel a játékkal is találkozhattok majd a gyűjteményben, de sajnos ez a játék sem örökbe van nálam, hanem eladásra szánja a gazdája.
Természetesen ehhez a játékhoz is hozzájuthattok, ha küldtök egy üzenetet vagy a későbbiekben rákerestek majd a Vaterán.

A nosztalgiázás jegyében azért jönnek az elmaradhatatlan képek, amelyek reményeim szerint sokatokban ébresztenek majd kellemes emlékeket.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr5216407350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lobo Marunga 2021.01.29. 17:44:58

Ma is gyártják, vásárokban többnyire kapható. Kérdés, hogy vajon ki.

ToyaHSW 2021.01.29. 21:36:57

@Lobo Marunga: Igen, én is láttam ehhez nagyon hasonlót, de azért köszi az információt!

káBell 2021.03.06. 14:42:53

Játékboltban is láttam kb. 1500 Ft-ért.
süti beállítások módosítása