Összerakható műanyag logikai játék
2020. december 29. írta: ToyaHSW

Összerakható műanyag logikai játék

buvos_csillag_1.JPG

Ismét egy érdekes játékot mutatok be nektek, amire én konkrétan emlékszem is gyerekkoromból. Ez nem lesz más mint a műanyag elemekből felépülő összerakható logikai játék.
A 70-es évek második felétől kezdtek el itthon egyre inkább elterjedni a logikai játékok. Ezek közül elsőként a tili-toli játékok lettek népszerűek, majd a későbbiekben a számhenger és más játékok törtek maguknak utat, de az igazi bumm a Bűvös kocka megjelenésekor történt meg.

A ma bemutatásra kerülő régi játék még a Bűvös kocka előtt készült, ennek köszönhetően nem voltak benne jellemzően forgatható és tekergethető elemek, ellenben elég jó logikai érzékkel kellett rendelkezni, hogy valaki össze tudja rakni az aprócska műanyag elemekből összeállítható csillagot.
Hasonló volt az Ördöglakat nevű játék is, ahol az aprócska műanyag elemekből végül egy gömböt lehetett összerakni.

A Bűvös csillag hat darab azonos elemből állt, amelyekből egy kis ügyességgel és némi erővel lehetett gyönyörű csillagot alkotni. Gyerekként emlékszem, hogy volt olyan az ismeretségi körömben, aki kb. 2 perc alatt összerakta a csillagot, de mi most a fotózás után ketten kb.40 percet szenvedtünk a játékkal.

Az elemek ahogy említettem már műanyagból készültek. Volt két piros, két sárga és két darab kék elem, amelyek anyagukban színezettek voltak, de azért egy kicsit átlátszóak is.
A műanyagok öntésénél nem finomkodtak, nem volt különösebb minőségi ellenőrzés, így az elemekben gyakran látszanak levegő buborékok is.
A cél persze az volt, hogy a gyerekeknek olcsón lehessen olyan játékot készíteni, ami órákra leköti őket. Ez a Bűvös csillaggal sikerült is, amit általában trafikokban, vásárokban vagy búcsúkban szereztek be a szülők a gyerekeknek.
Sajnos nagyon kevés ilyen játék maradt meg. Sokan ráuntak és kidobták, míg mások szerintem akkor hajították félre, amikor nem boldogultak vele.

Szerencsére ez a darab egyben volt és a fotózás után újra egyben van, így megtudom majd nektek mutatni milyen érdekes és különleges régi játék is volt a Bűvös csillag, amit még mind a mai napig élmény kézbe fogni.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr8716363016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása