Gyerekeknek készült Walkie-Talkie
2020. december 15. írta: ToyaHSW

Gyerekeknek készült Walkie-Talkie

dsc_0037.JPG

A 80-as évek nekünk készült mozijaiban gyakran láthattunk a gyerekek kezében különböző walkie-talkiekat, amelyekkel egymással tartották a kapcsolatot - ezek az eszközök a 80-as években játszódó Stranger Things sorozatban is feltűnnek.
Tőlünk nyugatabbra a gyerekeknek ez teljesen természetes dolog volt és bizony egészen könnyen hozzá is lehetett jutni.
Mivel itthon is sok gyerek vágyott hasonlóra, így a hazai piacra is bekerült néhány darab ilyen-olyan úton, de persze a boltok polcairól nem lehetett ezeket a játékokat egyszerűen leemelni.

Most egy ilyen gyerekeknek készült walkie talkiet mutatok be nektek, amivel nagyon menők lehettünk volna a 80-as évek elején.

Természetesen ezek a játékok - mint annyi más - is Kínában készültek. A gyerekek a dobozban természetesen két adóvevőt találhattak, hiszen ennek a játéknak csak így volt értelme.
A két eszköz a 49.860 MHz-es frekvencián kommunikált egymással, viszonylag kis távolságon. A dobozon erre vonatkozó adatot nem találni és ez szerintem nem a véletlen műve. A gyártóra sem utal semmi, összesen az NS881-es felirat olvasható és a CB Style felírat.
A két adóvevőbe egy-egy 9V-os elemet kellett behelyezni és máris indulhatott a móka.
A bekapcsolást követően az adóvevő oldalán található gombot megnyomva lehetett beszélni, amit a másik eszközön lehetett hallani. Természetesen ez mind a két irányba működött, így aki szóhoz jutott az beszélhetett :)
A kezelőszervek amúgy nincsenek túlbonyolítva, hiszen az előbb említett mikrofon gombon kívül csak a bekapcsológombként is funkcionáló hangerőszabályzót és egy morze kódok leadására alkalmas nyomógombot találhatunk a játékon.
Igen morze kód, ugyanis ezzel a játékkal lehetett egymásnak üzenetet küldeni morze jelekkel, amelyhez segítségül a morze ABC-t is elhelyezték az előlapon. De hát ki akart morzézni, amikor beszélgetni sokkal menőbb volt.

Az adóvevő tetején egy kihúzható antenna kapott helyet, aminek köszönhetően valóban úgy érezhettük egy igazi adóvevő van a kezünkben.
A walkie-talkieval a gyerekek az amerikai filmekben vagy este otthonukban kommunikáltak egymással vagy pedig a szabadtéren akciók közben. Ez az NS881-essel is lehetséges volt és ehhez egy csipesz volt a gyerekek segítségére, amivel az övre vagy a nadrágra lehetett kapcsolni az adóvevőt.
Na az volt az igazi vagányság.
Felpattanni a BMX-re vagy Csepel Campingre az oldalunkon egy ilyen eszközzel és a haverokkal bringázni egy jót.

Ahogy említettem ez a játék sem az enyém, így valószínűleg hamarosan a Vaterán keresztül megvásárolhatjátok majd. Persze a gyerekeknek készült adóvevő nincs tökéletes állapotban. Az antennák vége már hiányzik, de ezt szerintem majd javítom és bár bekapcsolható, a gombok egy kis törődést igényelnek majd.
Szerencsére az eredeti doboz megvan, így azzal együtt tudjátok majd megvásárolni ezt a retro kincset.

Nektek volt ilyen gyerekként? Mire használtátok és kivel? Meséljétek el kommentben!

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr6816336322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása