XIX.század magyar festészete kvartett
2020. november 19. írta: ToyaHSW

XIX.század magyar festészete kvartett

muvkvar_1.JPG

Aki a 70-es, 80-as években volt gyerek az tudja, hogy a kvartett kártyák között megtalálhatóak voltak a szórakoztató és az oktató jellegű kártyák is.
A szórakoztatásért a különböző autóskártyák voltak a felelősek, míg az oktatásról a madarakról, a virágokról, a hangszerekről vagy éppen a művészetekről szóló kártyák gondoskodtak.

A mai napon egy ilyen műveltségi kártyát szeretnék bemutatni nektek, ami a XIX.század ismert hazai festőit hozta közelebb a gyerekekhez. A pakli 1979-ben került a boltok polcaira és bár átütő sikert nem aratott mégis sokan emlékeznem rá.
Az előző kártyához hasonlóan ezt a csomagot is Sőregi Zoltán ajánlotta fel a gyűjtemény részére.

Bár fiúként hozzászoktunk a sebesség és lóerők összehasonlításához és a csatákhoz az autóskártyáknál, de itt teljesen más módon kellett játszani.
Szerencsére a játékszabály a segítségére volt minden gyereknek, ahol a játékot készítő Képzőművészeti Alap Kiadóvállalata több játékmódot is felvázolt.

Ahogy a hét elején már leírtam a legegyszerűbb játékmód az volt, hogy a lapok közül 6-6 darab kiosztásra került a játékosok között, míg a maradék középen kapott helyet. Ebből húzott mindenki egy-egy lapot sorban és igyekezett kirakni egy kvartettet.
Ha elfogytak középről a lapok, akkor a játékosok egymástól húztak. A parti addig tartott míg valaki egy vagy több kvartettet össze nem tudott gyűjteni.

A XIX.század magyar festészete kártyában akkor volt meg egy kvartett, ha valamelyik festőművész mind a négy képet összegyűjtötte a játékos.
A pakliban olyan festőművészek kaptak helyet mint Székely Bertalan, Szinyei Merse Pál, Id.Markó Károly, Mészöly Géza, Madarász Viktor, Paál László, Borsos József, Barabás Miklós és Lotz Károly.
A kártyának köszönhetően a gyerekek megismerhették a hazai festészet nagy alakjainak néhány festményét. Talán a kártya egyik hiányossága, hogy a képekről és a festőkről nem lehet megtudni semmit a lapokon.
Ennek ellenére ezzel a kvartett kártyával is nagyon jól lehetett szórakozni és közben tanulhattunk néhány új dolgot.

A kártya természetesen eredeti dobozában, hiánytalan állapotban, szabályokkal együtt került hozzám. A kártyáról most megosztok veletek néhány fényképet, de a múzeumban természetesen láthatjátok is majd a paklit a többi kvartett kártyával együtt.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr7516290600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása