Régi játékokkal is van munka 5. - 4.rész
2020. szeptember 11. írta: ToyaHSW

Régi játékokkal is van munka 5. - 4.rész

stretcha_fetcha_25.JPG

Mivel péntek van, így a szokásos felújításos bejegyzést olvashatjátok az oldalon. Aki követte az elmúlt hetek eseményeit, az tudhatja, hogy jelenleg egy Matchbox által gyártott Stretcha Fetcha felújítása zajlik.
Ha most kapcsolódtok be a cikkbe, akkor érdemes elolvasnotok az első, a második és a harmadik részt is, amiben más-más alkatrészeit teszem rendbe a kisautónak.

Ezúttal a játék alvázát igyekszem feljavítani majd.
Ez az alkatrész eredetileg több színben is készült, ami nagyban függött attól, hogy mikor is gyártották a játékot. Ebben az esetben a piros színt használták a Matchboxnál és én is úgy gondoltam ez illik legjobban a kocsihoz.
A művelet több részből áll, amelyek egy részét tetszés és a kocsi állapota szerint akár el is hagyhattok.

A Matchbox kisautókra jellemző, hogy az alvázon belül egy bölcső található, amiben az első és a hátsó futómű kapott helyet. Ez a műanyagból gyártott rugalmas bölcső biztosította a Matchbox kisautók szenzációs rugózását.
A bölcső a Matchbox felépítésénél használt szegecses megoldást alkalmazza, amit bizony itt is le kell fúrni a játékról ha az eltávolítás mellett teszitek le a voksotokat.
A bölcső eltávolításával a futómű is kikerül a helyéről, amit még persze ki kell szedni a műanyag bölcsőből. Ehhez érdemes az egyik oldalon a kerekeket hajszárítóval felmelegíteni, amit ennek segítségével könnyen lehúzhattok a tengelyről.
Ha ezzel is megvagytok, akkor a tengelyeket érdemes megnézni és az elferdült darabokat kicserélni.
A bölcsőt általában a festést követően helyezik vissza és nagyon gyakran pillanatragasztóval rögzítik, amire szódabikarbónát szórnak.

Az alváz felújításának másik útja, hogy a törékeny műanyag elemet és a futóművet a helyén hagyjátok és maszkolással próbáljátok óvni a felesleges festéstől.
Ennek a megoldásnak nagy előnye, hogy nem jár bontásnál, viszont csak tényleg jó állapotban megmaradt futóműnél érdemes alkalmazni.
Ebben az esetben én ez utóbbi megoldást választottam, ami nem járt bontással, viszont a tisztítás és a maszkolás során sokkal nagyobb figyelmet igényelt.
Sajnos csak a folyamat végén vettem észre, hogy a bölcső el van repedve, így ezt ragasztással kellett megjavítanom.
A festés szerencsére gond nélkül sikerült, amiben nagy szerepet játszott a megfelelő tisztítás és a maszkolás is.

Ahogy a fotókon is láthatjátok színben nincs eltérés az eredeti állapothoz képest, csak a minőség javult egy jelentőset.
Mivel a múlt héten adósotok maradtam a karosszéria végleges festésével, így most néhány kép segítségével megmutatnom nektek azt is és a project jelenlegi állását is.

A jövő héten befejeződik ez a felújítás is, amikor majd a hátsó ajtót pótolom a játékra és akkor már teljes pompájában láthatjátok a felújításon átesett kisautót.

Tartsatok majd velem akkor!

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

Patreon támogatók jelentkezésével még gördülékenyebb munkára, még több bejegyzésre, még több videóra és folyamatosan új tartalmakra számíthattok.

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr1716198316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása